29 Eylül 2009 Salı

'Trenden vazgeçilmez'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarının bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması için vazgeçilmez sektör olduğunu belirterek,
"Eskiden demiryolları Komünist işi denilerek ihmale uğratılmış" dedi. Çalışmalar kapsamında Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin birinci etabının başlatıldığını, ikinci etabının ihalesinin yapılacağını ifade eden Yıldırım, "Ayrıca, tüp geçidi ihale ettik ve mart ayında da temelini atacağız. Bu da Türkiye'nin yüzyıllık hayaliydi. İlk defa Sultan Abdülmecit tarafından tasarlanmış projeyi yapmak hükümetimize nasip oldu" diye konuştu. Yıldırım, çalışmalarla demiryollarında gelirlerin giderleri karşılama oranının yüzde 13 arttığını da kaydetti.

Tofaş özgün tasarım için şirket kurdu

Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. (TOFAŞ), TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Teknoloji Serbest Bölgesi'nde (TEKSEB) bir araştırma ve geliştirme şirketi kurdu. Tofaş, Mekatro Araştırma-Geliştirme ve Ticaret A.Ş. adı verilen yeni şirketiyle otomotivde özgün tasarımlar geliştirerek, bu alanda öncü bir rol oynamayı hedefliyor. Edinilen bilgiye göre, şirketle, otomotiv elektroniği, otomotiv elektromekaniği ve akıllı kontrol sistemlerini kapsayan 'otomotiv mekatroniği' alanındaki araştırma ve teknoloji geliştirme ihtiyacının karşılanması planlanıyor.

Amcaoğlu Sabancı tekstilde iddialı

İşadamı Sakıp Sabancı'nın amcasının oğlu Polat Sabancı, TEKSA Tekstil'i kurarak girdiği perakende piyasasında iddialı olduğunu açıkladı. Polat Sabancı Şirketler Grubu Başkanı Sabancı, 1994 yılında
5 ortağıyla POLSA Şirketler Grubu'nu kurarak tekstil sektöründe toptancılık yapmaya başladıklarını, 2 ay önce de kurdukları TEKSA ile perakende piyasasına giriş yaptıklarını söyledi. İlk mağazalarını Adana'da açtıklarını ve birçok tanınmış firmanın ürünlerine yer verdiklerini söyleyen Sabancı, ''Kaliteli malı ucuza satmayı amaç edindik. Adana'dan başlattığımız mağazalar zincirini Türkiye geneline yayacağız" dedi.

Körfez'in 'iç'ine Türk etiketi giriyor

Bir yılda üç mağaza açan ve zincir mağalarda da satılan Türk iç giyim markası Girlstop, gözünü yurtdışına da dikti. İsrail'de satılan Girlstop, Körfez Ülkeleri'ne de girecek.

Neredeyse haftada bir kere yıkanan ve üç günde bir iç çamaşırı değiştiren Türk tüketicisinin bu alışkanlığına rağmen yaratılan 'Girlstop' iç giyim markası, bir yılda ikisi kendisine ait olmak üzere üç mağaza açmayı ve YKM ile Maxi gibi zincir mağazalarda yer almayı başardı. Türkiye'nin yanı sıra İsrail'deki zincir mağazalara da kendi markasıyla iç çamaşırı satan kuruluş, bu yıldan itibaren Körfez ülkelerinde de büyümeyi amaçlıyor. Bu yıl İstanbul, Ankara ve İzmir'de birer mağaza açmayı hedeflediklerini söyleyen Girlstop Genel Müdürü Şafak Esentan Akmete, "2008 yılına kadar 10 mağaza açacağız. Yurtdışında da ilk etapta Dubai ve Suudi Arabistan olmak üzere tüm Körfez ülkelerinde mağaza açmayı planlıyoruz" dedi.
İç giyim pazarına yeni girmelerine rağmen hızla büyüdüklerini ifade eden Akmete, "Bunu hem rakipsiz olmamıza hem de Türk kadınına bir yaşam biçimi sunmamıza bağlıyorum. Çünkü bizim mağazalarımızda sadece iç çamaşırı satılmıyor. Bir kadının ihtiyaç duyabileceği tüm özel ürünler bulunuyor" diye konuştu.

Eşlere esprili çamaşır

Mağazalarında çamaşırın yanı sıra, pijama, gecelik, sabahlık, terlik gibi ürünlerin de satıldığını dile getiren Akmete, "Mağazalarımızdan kadınlar kadar eş ya da sevgilisine esprili ve seksi çamaşır almak isteyen erkekler de alışveriş yapıyor" açıklamasını yaptı. İç çamaşırı kullanımının eğitim ve kültür düzeyiyle doğru orantılı olduğunu da vurgulayan Akmete şunları söyledi: "Nasıl gelişmiş ülkelerde diş macunu, tuvalet kâğıdı, kâğıt havlu tüketimi yüksekse iç çamaşırı tüketimi de fazla. Çünkü kişisel bakımlarına önem veriyorlar."

Satışa 'nokta' modeli

Ekonomik krizlerin de etkisiyle müşteriyi kendi markasına ya da marketine çekmekte zorlananların imdadına 'kavram entegrasyonu' yöntemi yetişiyor. ABD başta olmak üzere dünyada birçok perakendecinin kullandığı ama Türkiye'de yeni uygulanan bu sistemle ürününüzü daha iyi satmak için reklamların yanı sıra 'satış noktaları' da birer mecra haline dönüşüyor hem de çok daha az maliyete. Bu sistemi kullanan üreticilerin satışlarının da yüzde 40'a varan oranda arttığı belirtiliyor.
Tüketicilerin satın alma kararının yüzde 75'ini satın alma noktalarında gerçekleştirdiğini söyleyen kavram yönetiminin Türkiye'deki ilk ve şu anda tek uygulayıcısı olan ICM Genel Müdürü Volkan Keskinoğlu, Kavram entegrasyonunun üretici firmaya sağladığı getiriyi bugüne kadar yaptıkları örnek bir çalışmayla açıkladı. Keskinoğlu şöyle devam etti: "Gillette bizden Oral B diş fırçasının satışını artırmak için proje geliştirmemizi istedi. Biz de kendilerine Türkiye'de diş fırçalama oranının çok düşük olduğunu ve bu işi sadece diş fırçasına indirgemek yerine entegre kavram yöntemini önerdik. Satış noktasında diş fırçası satmak yerine, ağız bakımıyla ilgili öneriler, öğretici bilgiler içeren standlar hazırladık. Marketlerdeki ürün standlarımızı değiştirdik. Bu sayede markanın ağız bakım kategorisindeki satışları yüzde 42 arttı."

İmarbank'ta takvim belli oldu

İmar Bankası mudilerine ilk dilimde 2.7 katrilyon ödenmesini öngören karar çıktı. Ödemeye ilişkin hususlar TMSF ve Ziraat Bankası arasında düzenlenecek protokol sonucu belirlenecek.

Bankacılık işleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan
İmar Bankası'ndaki tasarruf, ticari kuruluş ve diğer kuruluşlar mevduatının Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nca (TMSF) ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, ödemeler Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak.
Mudilere yapılacak ödemelerde ve alacaklılar adına açılacak hesaplarda, TMSF tarafından Ziraat Bankası'na verilecek bilgiler esas alınacak. Ödemelere ilişkin hususlar, TMSF ile banka arasında düzenlenecek protokol ile belirlenecek. Mevduat sahiplerinden, 3 Temmuz 2003'e kadar yürütülen brüt faiz dahil olmak üzere mevduat tutarı 10 milyar lirayı aşmayanlara mevduatının tamamına eşit tutarda, brüt faiz tutarı dahil mevduat tutarı 10 milyar lirayı aşanlara ise 10 milyar lira tutarında, hak sahibi adına Ziraat Bankası'nda hesap açılacak.
Mevduatı 10 milyarı aşanlara, bakiye alacakları için, Ziraat Bankası nezdinde, vadelerine kadar blokeli mevduat hesapları açılacak ve bu hesapların bedeli, bankaya, TMSF tarafından ödenecek. Hesaplarının tutarı 10 milyar lirayı aşanlardan, aşan kısmı 5 milyar liraya kadar olan bölümü için 3 ay vadeli, 5 milyar liradan 15 milyar liraya kadar olanlar için 12 ay, 15 milyar liradan 30 milyar liraya kadar olan bölüm için 18 ay, 30 milyar liradan 60 milyar liraya kadar olan bölüm için 24 ay, 60 milyar liradan 170 milyar liraya kadar olan bölüm için 30 ay, 170 milyar ve üzerindeki bölüm için ise 36 ay vadeli hesaplar açılacak.
Bu hesaplara, TMSF tarafından açıldığı tarihi izleyen iş günü valörü uygulanacak ve 3 ay vadeli hesaplar, vade sonunda tahakkuk etmiş faiziyle ödenecek. Diğer vadeli hesaplara, 6'şar aylık faiz tahakkuk ettirilecek ve faiz ilgililere nakden veya hesaben ödenecek.
Bir mudinin birden fazla hesabı olması halinde, bunların toplam tutarı dikkate alınacak. Alacaklının hem tasarruf hem de ticari mevduatının olması halinde, ödemeler ayrı ayrı hesaplanacak.
Döviz hesapları ile ilgili ödemelerde, bankanın bankacılık yapma izninin kaldırıldığı 3 Temmuz 2003'te geçerli Merkez Bankası döviz alış kurları esas alınacak. TMSF, mudiler adına açılacak hesaplardan dolayı, Ziraat Bankası'na olan yükümlülüğünü, söz konusu kişilere yapılması öngörülen vadelerle ve faizle uyumlu olarak Hazine Müsteşarlığı tarafından TMSF'ye ihraç olunacak özel tertip devlet iç borçlanma senetleri ile ödeyecek.
Mudilere ödenecek miktarlardan bu tutarların Ziraat Bankası'na devredilene kadar geçen sürede doğmuş ve doğacak alacaklarından ve aktarmadan sonraki tutarların, belirlenen esas ve usullere göre yapılacak ödemelerden kaynaklanan her türlü ihtilaf ve itirazın muhatabı, iflasına karar verilmesi halinde, İmar Bankası İflas Masası olacak.


Haziran ayı da dahil

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankacılık izninin kaldırıldığı tarihten geriye doğru bir ay içinde (3 Haziran 2003 tarihi dahil), kıyı bankalarındaki (off-shore) hesaplarından mevduat hesaplarına aktarılan hesaplar, ödeme kapsamı dışında tutuldu. Bu tarihten sonra açıldığı belirlenen hesaplar, karşılığında devlet iç borçlanma senedi bulunmamasına karşın, bu senetlerin ikinci piyasada satışı karşılığında toplanıp mevduata aktarılan hesaplara ilişkin bir ödeme yapılmayacak.
Banka nezdinde bulunan ticari kuruluş ve diğer kuruluşlar mevduatı olarak izlenen hesaplarda da 3 Temmuz 2003 itibarıyla ödemeye esas olacak tutara ticari ve diğer kuruluşlar faiz oranları uygulanacak. Doğrudan veya dolaylı olarak banka sermayesinde payı olan ortaklar ve yakınları ile banka yöneticilerinin hesapları ödeme kapsamı dışında tutuldu.

Cüzdanlar birkaç günde verilecek

Ziraat Bankası, İmar Bankası'ndaki mevduat sahiplerinin paralarının mevzuat çerçevesinde ödenmesine ilişkin hazırlıklarını tamamladı. Banka, İmar Bankası mudilerine verilecek 'mavi' renkli hesap cüzdanlarını bastırırken, ödemeler konusundaki yetkili şubelerini de belirledi. Ödemeler için, İstanbul'da 66, Ankara'da 14, İzmir'de 13 olmak üzere, 93, Türkiye genelinde ise toplam 192 şube yetkili olacak. Ankara'da 11 bin mudi bulunduğunu belirten yetkililer, İmar Bankası şubesi bulunan yerlerdeki en yakın Ziraat Bankası şubelerinin yetkilendirilmesine özen gösterildiğini ifade etti. Ödeme esaslarını düzenleyen Bakanlar Kurulu kararından sonra, TMSF, Merkez Bankası, Ziraat Bankası ve Hazine Müsteşarlığı arasında 4'lü protokol imzalanacak ve ödemelere ilişkin usul ve esaslar belirlenecek. Protokolden sonra TMSF, mudilere ilişkin bilgileri Ziraat Bankası'na verecek. Birkaç gün içinde de cüzdanların dağıtımına ve ödemelere başlanabileceği belirtiliyor. Banka, ödemelerde kolaylık sağlamak için, İmar Bankası mudilerini bilgilendirmeye yönelik broşür ve bilgi notları da hazırladı. İmar Bankası'nda, 201 bin 331 mudinin 10 milyar liranın altında olmak üzere, toplam 378 bin 469 mudinin parası bulunduğu, bu mudilere ilk dilim olarak toplam 2.7 katrilyon lira ödeme yapılacağı açıklandı. İlk dilim ödemelerden sonra kalan ödemelerle ilgili vadeli cüzdanlar da aynı anda ilgililere teslim edilecek.
Başvuru sırasında, mudilerden kimliklerinin kesin tespit edecek nüfus cüzdanı gibi belgeler istenecek. Kendi mudilerine kırmızı ve gri hesap cüzdanları veren Ziraat Bankası, İmar Bankası mudileri için mavi renkte cüzdanlar bastırdı.

Üç yıl sonra buluştular

Keşmir sorunu yüzünden iki kez savaşan Hindistan ile Pakistan'ın liderleri dün Güney Asya Bölgesel İşbirliği toplantısı vesilesiyle üç yıl aradan sonra yeniden buluştu. Hindistan Başbakanı Atal Bihari Vajpaye, İslamabad'da Pakistan Başbakanı Zaferullah Han Cemali tarafından karşılandı. Pakistan televizyonuna konuşan Vajpaye, Keşmir konusunun masaya yatırılacağı çift taraflı bir görüşme yapılmasına hazır olduğunu söyledi. Zirveye Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Bangladeş, Bhutan, Maldiv ve Nepal katılıyor. (Reuters, afp)

TAI'nin savaşan 'kuşları' artıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'nin (TAI) savunma kuşlarına yenisi ekleniyor. TAI, 'savaşan şahin', 'barış kartalı', 'turna', 'keklik' ve 'yarasa'dan sonra, Sahil Güvenlik helikopterlerini de 'martı' adıyla Türk semalarında uçuracak. Bilindiği gibi TAI, Türkiye'nin ilk F-16 savaş
uçağını yıllar önce üretmiş ve buna 'savaşan şahin' adını vermişti. Çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren TAI, değişik isimler altında hazırladığı projeleri listesine dahil etti. Atış hedef uçağına 'turna', eğitim amaçlı takip hedef uçağına ise 'keklik' adını veren Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, insansız hava aracına da 'yarasa' adını uygun gördü.


'Martı'nın üretimine başlanacak

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en önemli savunma sanayi tedarik projesi kapsamındaki 6 adetlik 'Awacs' havadan erken uyarı ve gözetleme uçaklarını 'barış kartalı' diye isimlendiren TAI, sonuçlandırma aşamasına getirdiği Sahil Güvenlik helikopterlerini de 'martı' adını vererek portföyüne dahil etti. TAI'nin 9 adetlik 'martı' helikopter üretimi programının önümüzdeki yıl başında tamamlanması planlanıyor. TAI'nin 'savaşan şahin' uçakları ile başlattığı isimlendirme portföyüne önümüzdeki yıllarda yenilerinin eklenmesi bekleniyor. TAI'nin tedarikçi veya üretici konumunda katıldığı geleceğin büyük nakliye uçağı FLA'yla yeni nesil savaş uçağı ve diğer bazı üretim projelerinin tamamlanması halinde uçakların karakteristikleri dikkate alınarak yeni adlandırmalar yapacağı belirtiliyor.

Ekiplere özel GSM sistemi

Turkcell, depremin vurduğu Bem kentinde, kurtarma çalışmalarında ve sağlık hizmetlerinde görev yapan ekiplerin faydalanması için bölgeye düşük kapasiteli bir GSM sistemi kurdu. Uydu sistemleri hariç hiçbir iletişim aracının çalışmadığı bölgede, İran GSM'sinin de hiçbir ülkeyle anlaşması olmadığından ötürü kurtarma ekipleri iletişim sorunu yaşıyor. Ama Turkcell'in kurduğu GSM sistemiyle, Türk kurtarma ve sağlık ekiplerinin de yılbaşı gecesi ailelerini arama imkânı bulması sevinç yarattı. Turkcell'in kurtarma ekipleriyle birlikte BM ve yabancı yardım ekiplerine de 900 adet SIM kartı dağıtması, ekiplerin ücretsiz konuşmalarını sağladı.
Türkiye bugün Bem'de çadır kent kuruyor. 400 çadırdan oluşacak kent, Bem'in Fahriabad mevkiinde kurulacak ve 1500-2 bin kişiye barınak sağlayacak. Türkiye daha sonra ise bölgede bir de altı - yedi bin kişinin yararlanabileceği prefabrik evler kuracak.