29 Eylül 2009 Salı

TAI'nin savaşan 'kuşları' artıyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'nin (TAI) savunma kuşlarına yenisi ekleniyor. TAI, 'savaşan şahin', 'barış kartalı', 'turna', 'keklik' ve 'yarasa'dan sonra, Sahil Güvenlik helikopterlerini de 'martı' adıyla Türk semalarında uçuracak. Bilindiği gibi TAI, Türkiye'nin ilk F-16 savaş
uçağını yıllar önce üretmiş ve buna 'savaşan şahin' adını vermişti. Çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren TAI, değişik isimler altında hazırladığı projeleri listesine dahil etti. Atış hedef uçağına 'turna', eğitim amaçlı takip hedef uçağına ise 'keklik' adını veren Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, insansız hava aracına da 'yarasa' adını uygun gördü.


'Martı'nın üretimine başlanacak

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin en önemli savunma sanayi tedarik projesi kapsamındaki 6 adetlik 'Awacs' havadan erken uyarı ve gözetleme uçaklarını 'barış kartalı' diye isimlendiren TAI, sonuçlandırma aşamasına getirdiği Sahil Güvenlik helikopterlerini de 'martı' adını vererek portföyüne dahil etti. TAI'nin 9 adetlik 'martı' helikopter üretimi programının önümüzdeki yıl başında tamamlanması planlanıyor. TAI'nin 'savaşan şahin' uçakları ile başlattığı isimlendirme portföyüne önümüzdeki yıllarda yenilerinin eklenmesi bekleniyor. TAI'nin tedarikçi veya üretici konumunda katıldığı geleceğin büyük nakliye uçağı FLA'yla yeni nesil savaş uçağı ve diğer bazı üretim projelerinin tamamlanması halinde uçakların karakteristikleri dikkate alınarak yeni adlandırmalar yapacağı belirtiliyor.