29 Eylül 2009 Salı

İmarbank'ta takvim belli oldu

İmar Bankası mudilerine ilk dilimde 2.7 katrilyon ödenmesini öngören karar çıktı. Ödemeye ilişkin hususlar TMSF ve Ziraat Bankası arasında düzenlenecek protokol sonucu belirlenecek.

Bankacılık işleri yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan
İmar Bankası'ndaki tasarruf, ticari kuruluş ve diğer kuruluşlar mevduatının Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu'nca (TMSF) ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, ödemeler Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak.
Mudilere yapılacak ödemelerde ve alacaklılar adına açılacak hesaplarda, TMSF tarafından Ziraat Bankası'na verilecek bilgiler esas alınacak. Ödemelere ilişkin hususlar, TMSF ile banka arasında düzenlenecek protokol ile belirlenecek. Mevduat sahiplerinden, 3 Temmuz 2003'e kadar yürütülen brüt faiz dahil olmak üzere mevduat tutarı 10 milyar lirayı aşmayanlara mevduatının tamamına eşit tutarda, brüt faiz tutarı dahil mevduat tutarı 10 milyar lirayı aşanlara ise 10 milyar lira tutarında, hak sahibi adına Ziraat Bankası'nda hesap açılacak.
Mevduatı 10 milyarı aşanlara, bakiye alacakları için, Ziraat Bankası nezdinde, vadelerine kadar blokeli mevduat hesapları açılacak ve bu hesapların bedeli, bankaya, TMSF tarafından ödenecek. Hesaplarının tutarı 10 milyar lirayı aşanlardan, aşan kısmı 5 milyar liraya kadar olan bölümü için 3 ay vadeli, 5 milyar liradan 15 milyar liraya kadar olanlar için 12 ay, 15 milyar liradan 30 milyar liraya kadar olan bölüm için 18 ay, 30 milyar liradan 60 milyar liraya kadar olan bölüm için 24 ay, 60 milyar liradan 170 milyar liraya kadar olan bölüm için 30 ay, 170 milyar ve üzerindeki bölüm için ise 36 ay vadeli hesaplar açılacak.
Bu hesaplara, TMSF tarafından açıldığı tarihi izleyen iş günü valörü uygulanacak ve 3 ay vadeli hesaplar, vade sonunda tahakkuk etmiş faiziyle ödenecek. Diğer vadeli hesaplara, 6'şar aylık faiz tahakkuk ettirilecek ve faiz ilgililere nakden veya hesaben ödenecek.
Bir mudinin birden fazla hesabı olması halinde, bunların toplam tutarı dikkate alınacak. Alacaklının hem tasarruf hem de ticari mevduatının olması halinde, ödemeler ayrı ayrı hesaplanacak.
Döviz hesapları ile ilgili ödemelerde, bankanın bankacılık yapma izninin kaldırıldığı 3 Temmuz 2003'te geçerli Merkez Bankası döviz alış kurları esas alınacak. TMSF, mudiler adına açılacak hesaplardan dolayı, Ziraat Bankası'na olan yükümlülüğünü, söz konusu kişilere yapılması öngörülen vadelerle ve faizle uyumlu olarak Hazine Müsteşarlığı tarafından TMSF'ye ihraç olunacak özel tertip devlet iç borçlanma senetleri ile ödeyecek.
Mudilere ödenecek miktarlardan bu tutarların Ziraat Bankası'na devredilene kadar geçen sürede doğmuş ve doğacak alacaklarından ve aktarmadan sonraki tutarların, belirlenen esas ve usullere göre yapılacak ödemelerden kaynaklanan her türlü ihtilaf ve itirazın muhatabı, iflasına karar verilmesi halinde, İmar Bankası İflas Masası olacak.


Haziran ayı da dahil

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankacılık izninin kaldırıldığı tarihten geriye doğru bir ay içinde (3 Haziran 2003 tarihi dahil), kıyı bankalarındaki (off-shore) hesaplarından mevduat hesaplarına aktarılan hesaplar, ödeme kapsamı dışında tutuldu. Bu tarihten sonra açıldığı belirlenen hesaplar, karşılığında devlet iç borçlanma senedi bulunmamasına karşın, bu senetlerin ikinci piyasada satışı karşılığında toplanıp mevduata aktarılan hesaplara ilişkin bir ödeme yapılmayacak.
Banka nezdinde bulunan ticari kuruluş ve diğer kuruluşlar mevduatı olarak izlenen hesaplarda da 3 Temmuz 2003 itibarıyla ödemeye esas olacak tutara ticari ve diğer kuruluşlar faiz oranları uygulanacak. Doğrudan veya dolaylı olarak banka sermayesinde payı olan ortaklar ve yakınları ile banka yöneticilerinin hesapları ödeme kapsamı dışında tutuldu.