2 Kasım 2009 Pazartesi

'Karadeniz petrolü yeter'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Doğu Karadeniz'de ihtiyacımıza yetecek kadar petrol var" dedi.

Güler, Trabzon ve Rize açıklarında yaptıkları aramalarda olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, "Birkaç yıl içerisindeDoğu Karadeniz'deki petrolü kullanıma geçirebileceğiz" diye konuştu. Güler ayrıca, 1.5 katrilyonluk kaçağı önlemek istediklerini belirtti. Irak'a 200 megavatlık elektrik verdiklerini söyleyen Güler, "Irak bizden 5 bin megavatlık daha enerji istiyor. Hedefimiz kapasitelerini dört kat yükseltmek" dedi.

KOBİ'ye Eximbank imkânı

Türk Eximbank KOBİ'ler için İhracata Hazırlık Kredisi'nden yararlanma olanağı sağlandı.

İhracata yönelik mal üreten imalatçı ve imalatçı-ihracatçı KOBİ niteliğindeki firmaların, ihracata hazırlık aşamasındaki finansman ihtiyaçlarının karşılanarak uluslararası piyasalardaki rekabet güçlerinin artırılabilmesi amacıyla, bu firmalara doğrudan Eximbank tarafından KOBİ İhracata Hazırlık Kredileri kullandırılıyor.
Kredinin kullanılması sırasında teminat olarak, anapara ve faiz toplamının yüzde 50'si oranında banka teminat mektubu, kredi tutarında düzenlenmiş emre muharrer senet (bono), genel kredi sözleşmesi (GKS) ve firma taahhütnamesi alınıyor.

Kredide uzun vade devri

Tüketiciler, faizlerdeki düşüşün de etkisiyle kredi kullanımında gittikçe uzun vadeye kayıyor.

Tüketicinin ertelenmiş harcama potansiyelini sisteme sokma uğraşındaki bankalar yılın ilk dokuz ayında tüketicilere toplam 5.6 katrilyon lira kredi kullandırdı. Bir yıldan uzun vadeli kredilerin toplamdaki payı yüzde 60'a yaklaştı.
Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) verilerine göre, tüketiciler ocak-eylül döneminde bankalardan 5 katrilyon 569.9 trilyon liralık kredi kullanımına gitti. Vade dilimlerine göre dağılım incelendiğinde, tüketicilerin bankalardan giderek daha uzun vadeyle borçlandıkları belirlendi.

Ürettiler, şimdi deniyorlar

OYAK Renault'da üretilerek 84 ülkeye ihraç edilen Megan II Sedan, 'ona ruh verenler'in sınavından geçiyor. Renault çalışanları, 10 araçtan oluşan 'Üretiyorum, deniyorum' Megan II Sedan Filosu'ndaki otomobillerle yıl sonuna kadar 'müşteri gözüyle' deneme sürüşü yapacak.

OYAK Renault A.Ş. yetkililerinden alınan bilgiye göre, 'Üretiyorum, deniyorum' filosu, ihracat ve yerel pazarlarda en fazla talep görmesi öngörülen, motor ve ekipman seçeneklerinin bulunduğu Megane II Sedan'lardan
oluşturuldu. Deneme parkuru, fabrika ile Keles-Mudanya arasında OYAK Renault mühendislerinin deneme sürüşlerini yaptıkları güzergâhlardan birinin üzerinde 54 kilometre olarak belirlendi.

Somalili kaçaklar fena kandırıldı

Yunanistan üzerinden İtalya'ya gitmek isteyen beşi kadın 12 Somalili kaçak, 'Yunanistan'a geldik' denilerek Söke'nin Karina Dalyanı'nda denize bırakıldı.

Didim'de tekne-ye binen Somalilileri Doğanbey Karina Dalyanı açıklarına getiren insan kaçakçıları "Yunan kıyılarındayız. İtalya da buraya yakın" dedi ve kaçakları can yeleği giydirerek suya bıraktı. Yüzerek kıyıya ulaşan kaçaklar Yunanistan yerine hâlâ Türkiye'de olduklarını anlayınca kendi istekleriyle jandarmaya teslim oldular.

Eğitime bağış yağdı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, 'Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası' başlatıldıktan sonra ilde okul yapımına ilişkin 26 protokol imzalandığını, sekizinin de Ramazan Bayramı sonrası yapılacağını belirterek, "Hayırseverlerin son bir yılda eğitime katkısı 70.5 trilyon lira oldu" dedi.

Balıbey, şunları söyledi: "Bu yıl 469 derslik yapıldı. Buna karşı inşaatı devam eden derslik sayısı ise 268. Hayırseverlerin son bir yılda eğitime katkısı 70.5 trilyon lira oldu. Halen kentte 15 bin derslik açığımız var. Bu tempoyla kısa sürede sınıflardaki öğrenci sayısı 40'ın altına düşer."

Bir yıldızın ayak sesleri

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen konserde, orkestraya genç bir yetenek de eşlik etti.

Antalya Devlet Konservatuvarı Sertifika Programı öğrencisi 10 yaşındaki Ece Dolu, kemanıyla konsere renk kattı. Konservatuvar Müdürü Prof. Engin Sansa, Türkiye'de ilk kez 10 yaşındaki bir keman öğrencisinin senfoni orkestrasına resmi olarak eşlik ettiğini söyledi. Ece Dolu ise dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan'ın yolunda ilerlediğini söyledi.

Başbakanlığı böcek bastı

Sağlık Bakanlığı'ndaki böcek (dinlemede kullanılan cihaz) skandalının ardından, 'böcek taraması'ndan geçirilen, ancak dinleme aygıtına rastlanmayan Başbakanlık binası şimdi 'sahici böcek' istilasına uğradı.

Binadaki odalar ilaçlandı. Kış aylarına girilmesiyle birlikte Başbakanlık Merkez Bina'daki böcek, haşere ve özellikle kalorifer böceği sayısında artış gözlendi. Odalardaki çalışma koşullarını olumsuz yönde etkileyen ve personelin sağlık durumunu bozacak aşamaya gelen böceklerle yapılan 'kısmi mücadele' etki yaratmadı ve böcekler rahatsız edici bir şekilde artmaya başladı. Böceklerin gözle görülebilecek şekilde artması ve personelin şikâyeti üzerine olaya Başbakanlık kampüs yöneticileri el koydu. Başbakanlık yetkilileri, Ankara Büyükşehir Belediyesi sağlık ekiplerinden de yardım alarak ilaçlama yaptı.

'Varanus Gricecus' kaza kurbanı oldu

Dünyada sadece üç yerde yaşayan ve Türkiye'de 67 yıl aradan sonra ilk kez Şanlıurfa'da görülen 'Varanus Gricecus' türü dev kertenkele yakalanmak istenirken öldürüldü.

18 aydır kertenkelenin incelenmesi için Britanya'dan bilim adamı bekleniyor.
Bölgedeki biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi amacıyla çalışmalar yürüten Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Ömer Faruk Kaya, Harran'da köylülerin gördüğü 'Varanus Gricecus' adı verilen dev kertenkeleyi aramaya başladı.


Köylüler öldürdü

En son 1935'te Ceylanpınar'da görülen kertenkelenin, yaklaşık 20 ay önce köylüler tarafından yakalanmak istenirken öldürülmesi üzerine 'Varanus Gricecus'u üniversitenin özel laboratuvarlarında korumaya aldı. Bu
arada, akademik yazışmalar yapan Kaya, İngiliz bilim adamlarını Şanlıurfa'ya davet etti. HRÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nihat Dilsiz, kertenkelenin özel ilaçlarla muhafaza edildiğini belirterek, İngiliz bilim adamlarının şubat ayından sonra geleceğini belirtti.


90 km. hızla koşabiliyor

Dünyada sadece Afrika, Amerika ve Türkiye'de yaşayan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Varanus Gricecus adı verilen kertenkelenin
özellikleri şöyle: Uzunluğu, 1 metre, yetişkinleri ise 1.5 metreye kadar çıkabiliyor. Ağırlığı 20 kilograma kadar ulaşabiliyor. Sıcak ve kurak bölgelerde yaşayan, otla beslenen kertenkele, insanlara ve koyunlara da saldırabiliyor. Saatte 90 kilometre hızla gidebiliyor. Bölgenin sulu tarıma açılmasıyla Türkiye'de yaşamı tehlikeye girdi.

Onlar için acı bir bayram

Bayramın ilk günü, İstanbul'da son 10 günde yaşamını yitiren 50'den fazla kişinin evinde bayram coşkusu yerine gözyaşı vardı.

Hayatlarını kaybedenlerin yakınları, mezarlıkları ziyaret edip, çiçekler bıraktı. Levent'deki HSBC binasına yönelik bombalı saldırıda hayatını kaybeden tiyatrocu Kerem Yılmazer'in 22 yıllık hayat arkadaşı Göksel Kortay, eşinin mezarına kırmızı güller bıraktı. Levent'te ölen Ahmet Dama'nın anne ve babası da, Feriköy Mezarlığı'ndaydı. Mezara Türk bayrağı örten baba Veysel Dama, oğlunun lokumu çok sevdiğini anlatarak lokum dağıttı. Britanya Başkonsolosluğu'ndaki kafenin işletmecisi Nadide Demirbozan Kuru'nun mezarının başı da sevenleriyle doldu. Anne Naciye Demirbozan, mezara getirdiği çiçekleri bıraktı. Eşi Ergün Kuru ise, "Bizim sevincimizi alan caniler de aynı acıyı yaşasın" diye isyan etti.