30 Ekim 2009 Cuma

İşkence iddiasına soruşturma

İlköğretim öğrencisi D.G.'nin intiharının ardından tecavüz suçlamasıyla gözaltına alınan üç zanlıya Tavas Emniyet Müdürlüğü'nde işkence yapıldığı iddiası üzerine bir komiser yardımcısı ve dört polis hakkında soruşturma başlatıldı.

Hakimiyet İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencisi D.G., 2 Nisan günü evinde iple tavana asarak yaşamına son verdi. Polis, 14 yaşındaki D.G.'nin bıraktığı notta ismi ve telefon numaraları olan altı kişiyi gözaltına aldı. 'Irza tasaddi' suçundan 17 yaşındaki A.İ., 22 yaşındaki Abdurrahman Köle ve 23 yaşındaki Ali İhsan Bakmallı tutuklandı. Tavas Cezaevi'ne konulan A.İ. ve Köle, savcılığa dilekçe vererek, sorgulama sırasında polisin kendilerine işkence yapıp, dövdüğünü öne sürdü. Sağlık kurulunca yapılan kontrolde iki gencin sırt ve yüzlerinde
yaralara rastlandı. A.İ.'ye 4 gün iş göremez raporu, Köle'ye ise darp ve cebir izi olduğu yolunda rapor verildi. Savcılık, soruşturmayı yürüten bir komiser yardımcısı ve dört polis hakkında soruşturma başlattı. Tavas Emniyet Müdürü Ahmet Yel ise, "İddialar asılsız. Dayak yedilerse cezaevinde
yemiş olabilirler" diyerek iddiaları reddetti.

NATO ve YÖK'e protesto

İstanbul'da yapılacak NATO zirvesiyle YÖK'ü protesto etmek isteyen öğrencileri polis dağıttı. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nden bir grup öğrenci, dün çeşitli pankartlar ve sloganlarla Kolej Kavşağı'na kadar yürüdü. Burada yolu trafiğe kapatarak Kızılay'a yürümek isteyen grup, uyarılara rağmen dağılmayınca polis müdahale etti. 70 öğrenci gözaltına alındı.

Kapkaç yüzde 20 arttı

Kapkaç ve yankesicilik, geçen yıla göre bu yıl yaklaşık yüzde 20 arttı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı'nın verilerine göre, 2000'de 12 bin 12, 2001'de 16 bin 309, 2002'de 12 bin 602, 2003'te 12 bin 793 kapkaç ve yankesicilik suçu işlendi.

Geçen yıl şubat ayında polise 1948 kapkaç ve yankesicilik olayı yansırken, bu yıl şubatta 2 bin 344 olayın yansıdığı belirlendi.
Geçen yıl İstanbul'da 5 bin 175 kapkaç ve yankesicilik yaşanırken,
İzmir'de 2 bin 430, Bursa'da 972, Antalya'da 734, Ankara'da 598, Diyarbakır'da 525, Adana'da 183, Kocaeli'nde 175 olay meydana geldi. Emniyet, İstanbul'daki 5 bin 175 olaydan 3 bin 435'inin faillerini yakalayamadı. İzmir'de ise 2 bin 430 olaydan 630'unun faili meçhul kaldı.
Emniyet'in verilerine göre, Sinop'ta 2002 yılında üç kapkaç ve yankesicilik
olayı yaşandı ve üçünün de failleri yakalandı. Geçen yıl ise Sinop'ta polise yansıyan herhangi bir kapkaç ve yankesicilik olayı yaşanmadı.
Geçen yıl, Bingöl, Bolu, Bayburt, Şırnak ve Ardahan'da birer, Artvin, Hakkâri, Bartın ve Tunceli'de ikişer, Gümüşhane ve Karabük'te üçer olay yaşandı.

Polise gasptan 14 yıl hapis

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gören Yunanistan uyruklu iki öğrenciyi gasp etmekten yargılanan polis memuru Mikail Gürpınar'la arkadaşı Bekir Akyüz, 14 yıl 7'şer ay hapis cezasına çarptırıldı. Ertzan Delichasan ve Ahmet Chasan adlı Türk kökenli öğrencilerin şikayetleri üzerine yargılanan Çarşı Polis Karakolu'nda görevli polis memuru Mikail Gürpınar ve aşçılık yapan Bekir Akyüz Emniyet'te suçlarını itiraf etmişti. Gürpınar ve Akyüz, Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dünkü duruşmada 14 yıl 7'şer ay ağır hapis cezasına mahkûm edildi.

Gündüz yine DGM'lik

Aczmendi şeyhi Müslüm Gündüz hakkında, 'terör yaratmak için örgüt kurma çabası içinde olduğu' iddiasıyla iddianame hazırlandı.

Malatya DGM Başsavcılığı, 4 Ocak 2004'te Battalgazi'de düzenlenen operasyonda, bir evde toplantı yaparken yakalanan Gündüz ve 13 müridi hakkındaki iddianamesini tamamladı. İddianamede, daha önce de rejime karşı mücadele eden örgüt kurmak suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldığı anımsatılan Gündüz ve 13 müridinin Terörle Mücadele Yasası gereğince cezalandırılması istendi.

Savcıdan dijital iddianame

Sanıkları arasında bir binbaşı, bir yüzbaşı, bir başkomiser ile Tekel Başmüdürü dahil 15 kamu görevlisinin de bulunduğu 'Bolu Çetesi Davası'nda bir ilke imza atıldı.

DGM Savcısı Cengiz Köksal iddianameyi dijital ortamda sundu.
Ankara 2 No'lu DGM'de dün görülen duruşmada, Adalet Bakanlığı'ndan izin alan Köksal, bilgisayar ortamında depolanan bilgileri şemalar
desteğiyle mahkeme salonuna asılan perdeye yansıttı. Mahkeme başkanı, bu uygulamanın CMUK'a uygun olduğu için kabul edildiğini tutanaklara geçirtti.

Her öğrencinin bir ağacı var

Avcılı Köyü İlköğretim Okulu'nun 9 öğrencisi, bir öğretmeni var.

Okulun her işini yapan öğretmen Hacı Ormanoğlu'nun en büyük ideali, öğrencilerine çevre bilincini aşılamak. 'Her öğrencinin bir çiçeği, bir ağacı olsun' kampanyası başlatan Ormanoğlu, tarım dersini de uygulamalı yapıyor. Ormanoğlu, "Bahçeye çok sayıda ağaç ve çiçek diktik. Ayrıca soğan, maydanoz, buğday gibi sebze de ektik. Her şeyi uygulamalı öğreniyorlar" dedi.

Aile mezarlığında

Sakıp Sabancı'nın naaşı Fatih Camii'nde kılınan öğle namazının ardından saat 15.00 sıralarında vatandaşların alkışları arasında Zincirlikuyu Mezarlığı'na getirildi.

Cenaze arabasından kabrinin bulunduğu yere kadar omuzlarda taşınan Sabancı'nın naaşı, tekbir ve dualar arasında defnedildi. Sakıp Sabancı'nın ruhu için dualar okundu. Kayseri'den hemşerilerinin, Akçakaya'da doğup büyüdüğü evin bahçesinden getirdiği toprak da kabire serpildi ve su döküldü. Sağlığında mezar yerini aldığı belirtilen Sakıp Sabancı, kabristana aileden defnedilen ilk kişi oldu.
Son derece bitkin olduğu görülen Türkan Sabancı, sandalyede oturarak eşinin toprağa verilişini izledi. Mezarlıktaki törende Sabancı Holding üst düzey yöneticileri hazır bulundu.

Leyleği yuvada gör

Binlerce yıldır Afrika ile Gökova arasında mekik dokuyan leylekler, bölgenin 'tescilli güzel'leri arasına girdi. Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesindeki Akçapınar Köyü'nü yıllardır barınma, yumurtlama, kuluçka döneminde kullanan leyleklerin sayısının 400'den 60'lara düşmesi doğaseverleri harekete geçirdi.

Gökova-Akyaka'yı Sevenler Derneği'nce üç yıl önce hazırlanan ve UNESCO bünyesindeki Doğayı Koruyalım Fonu'nca desteklenen Biyo-Gökova ana projesine 'Akçapınar Leylek Köyü' projesi de dahil edildi.
Leylek Köyü projesinin tanıtımı için düzenlenen geziye Marmaris'e tatile gelen Belçikalı, Alman ve Fransız turistler de katıldı. Gökova-Akyakayı Sevenler Derneği Başkanı Heike Thol Schmitz gezi boyunca Gökova havzasındaki biyo yaşam, ekolojik tarım, leyleklerin yaşamları, göç yolları hakkında bilgi verdi. Schmitz, leyleklerin baş düşmanının tarım ilaçları olduğunu belirterek, turistlere sineklik ve leylek maketi haline getirilen kartonlar dağıttı!

Kaymakamdan 'servis' sözü

Kürtün'e bağlı Üçtaş Köyü'nde, 5 kilometre uzaklıktaki okula gidebilmek için uçurumlarla dolu bir yolu kat etmek zorunda kalan 184 öğrenci ve velilerine kaymakamlıktan iyi haber geldi.

Kürtün Kaymakamı Hüseyin Çakırtaş, ailelerin başvurması durumunda okul için servis aracı koyabileceklerini söyledi. Çakırtaş, şöyle konuştu: "Ancak gerekli ödenek yok. Valilik, en kısa sürede bu pansiyonun programa alınabilmesi için gerekli çalışmaları yürütüyor. Önümüzdeki dönem, mağdur olan ve patika yolları kullanmak zorunda kalan öğrencilerimizi ailelerinin de izniyle Özkürtün'deki yatılı okula yerleştireceğiz. Bu dönem sonuna kadar da servis aracı konulabilir."