23 Ekim 2009 Cuma

Memur maaşı mum gibi eridi

Türkiye Kamu-Sen'e göre, son 10 yılda ortalama memur maaşı yüzde 46.7 oranında eridi. Bu süreçte memurun cebinden enflasyona giden tutar ortalama 343 milyon lira oldu.

Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı araştırmaya göre, 1994 yılından bugüne kadar memur ücretleri enflasyon oranında artsaydı, 644 milyon lira olan ortalama memur maaşı 988 milyon lira olacaktı. Ocak 2004 itibarıyla 454 milyon lira düzeyinde bulunan en düşük memur maaşı ise en az 632 milyon lira olacaktı. Kamu-Sen'e göre, son 10 yıl içinde memurun cebinden enflasyona giden tutar, aylık ortalama 343 milyon lira oldu. En düşük ücret alan memur ise reel olarak 178 milyon lira kaybetti. Son 10 yılda memurun ortalama maaşı yüzde 46.7 oranında azalma kaydetti.

Sel mağduru çiftçiye destek

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, "Çok sayıda yöremizde etkili olan sel felaketlerinden zarar gören çiftçilerimiz için sorumluluğumuzun gereğini yerine getireceğiz" dedi.

Güçlü, bakanlığı ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere geldiği Adana'da yaptığı açıklamada zararın tamamını telafi edici bir mekanizmanın bulunmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Neticede bütçeden tahsil edilecek bir kaynakla çiftçilerimize destek olacağız. Devletimizin çok mağdur durumda kalacak olanlara katkı yapacağı kesindir. Destek konusunda akla gelenler kredilerin uzatılması, faizlerin ertelenmesi, sigorta ve Bağ-Kur primleri, elektrik ücretleri gibi daha kabul edilebilir çözüm yollarıdır."

ESK'dan kalkınma uyarısı

Türkiye'de kayıtlı ekonominin yüzde 66'sına ulaşan kayıt dışı ekonominin 'kontrolden çıkarak kalkınmayı engelleyen boyutlara ulaştığı' belirtildi.

Ekonomik ve Sosyal Konsey İstihdam ve Çalışma Hayatı Kurulu'nun, raporunda, Türkiye'de kayıt dışı ekonominin, kayıtlı ekonominin yüzde 66'sı kadar bir büyüklüğe ulaştığı belirtildi. Buna göre, ekonomide yaratılan her 100 milyonun 40 milyon lirası kayıt dışında. Türkiye'de kayıt dışı ekonominin kayıtlı ekonomiye oranı 1985'de yüzde 38 düzeyinde bulunuyordu. Raporda, Türkiye'de SSK'ya kayıtlı işçi sayısı 5 milyon 300 bin iken, Devlet İstatistik Enstitüsü verilerinden hareket ederek 3 milyon 400 bin kayıt dışı işçi bulunduğunun hesaplandığı belirtildi.

İş-Kur'a başvuru yüzde 71 artış var

İş aramak için Türkiye İş Kurumu'na (İş-Kur) başvuranların sayısı 2003 yılında önceki yıla göre yüzde 71.5 artarak 557 bin 92'ye ulaştı.

İş-Kur Genel Müdürü Necdet Kenar, 2003'te işsizliğin artmadığını, başvurulardaki artışın işsizlerin, İş-Kur'u bir çare olarak görmesinden kaynaklandığını söyledi.
İş-Kur verilerine göre, 2003'te 452 bin 991'i erkek, 104 bin 101'i de kadın olmak üzere toplam 557 bin 92 kişi iş bulmak amacıyla başvuruda bulundu. 2002'de ise 263 bin 575'i erkek ve 61 bin 185'i de kadın toplam 324 bin 760 kişi iş başvurusunda bulunmuştu. Başvuranların 28 bin 828'i işi olmasına karşın daha iyi koşullarda çalışmak için iş aradığını belirtti.

Suriye ile yol haritası tamam

Suriye'de bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Devlet Başkanı Beşar Esad'ı ikametgâhında ziyaret etti.

Tüzmen, Devlet Başkanı Esad'a, Suriye ile Türkiye arasında yapılacak Serbest Ticaret Anlaşması'nın bir takvime bağlanması, karşılıklı olarak sınır ticareti merkezlerinin oluşturulması konularında bilgi verdiğini belirtti. Suriye ile Türkiye ortak turizm firmalarının kurulması konusunda da görüş birliğine vardıklarını belirten Tüzmen "Bugün imzalayacağımız bir protokol ile tüm hususlar bir takvime bağlanmış olacak ve iki ülke arasında önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla ilgili ciddi bir yol haritası elimizde olacak." dedi.

'Kayıt dışından alıp vergilerden indireceğiz'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin milletin önemli bir vazifesi olduğunu kaydederek, "Eğer artık çoluğumuzu, çocuğumuzu, evlatlarımızın geleceğini düşünüyorsak, bu kayıt dışıyla hep beraber mücadele edelim" dedi.

AKP'nin İstanbul'daki bir toplantısına katılan Unakıtan, şunları söyledi:
"Dolayısıyla kayıt dışı ile mücadele bütün hepimizin, milletimizin önemli bir vazifesi. Eğer artık çoluğumuzu, çocuğumuzu, evlatlarımızın geleceğini düşünüyorsak, bu kayıt dışıyla hep beraber mücadele edelim. Herkes kendi vergisini dürüstlükle beyan etsin.
O vergiler de yıkıcı değil. Görüyorsunuz ilaçta KDV'yi indirdik. Birdenbire yerli ilaçta yüzde 10'a ithal ilaçta yüzde 20'lere varan ucuzlamalar oldu. Diğerlerinde de indirimler getirilecek. Kayıt dışından bana ne kadar fazla vergi gelirse, bunları diğer vergilerin indirilmesinde kullanacağım."

Devlerin önerisi alınacak

Dünyada 1 trilyon dolara ulaşan yabancı sermaye yatırımlarından aldığı pay yıllık 1 milyar dolar sınırında kalan Türkiye, yabancı sermayeyi cezbetmek için uzun bir süredir planlanan Yatırımcı Konseyi'ni nihayet oluşturuyor.

Yatırım Konseyi toplantısı Kemal Derviş'in ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı döneminde planlanmış ancak Türkiye ve dünyadaki sıcak gelişmeler nedeniyle ertelenmişti. Dünya devi 20 firmanın CEO'larının katılacağı Yatırımcı Danışma Konseyi 15 Mart'ta İstanbul'da başlıyor.
Devlet Bakanı Ali Babacan koordinatörlüğünde Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Yabancı Sermaye Derneği (YASED), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi kuruluşların da işbirliğiyle gerçekleştirilecek toplantıya, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn da katılacak. IMF Başkanı Horst Köhler'in Almanya Cumhurbaşkanlığı adaylığı için istifa etmesi nedeniyle yerine IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger'in katılması bekleniyor.

İhracatçı ve çiftçiye kredi

Bankalar, reel sektöre kredi vermek için harekete geçti.

İş Bankası çiftçilere traktör alımı için kredi kullandırırken, Vakıfbank ise ihracatçıya taksitli döviz ve TL kredisi verecek. İş Bankası'ndan kredi almak isteyen çiftçilerin 'Çiftçilik Belgesi' ile başvurması gerekiyor. Sıfır traktör için 60 milyara kadar 24 ay vadeli kredi kullandırılacak. Faizi yüzde 23-24 olacak. Vakıfbank ise ihracatcıya taksitli döviz ve TL kredisi verecek. Aylık ve üçer aylık ödeme koşuluyla taksitli döviz kredisi için aylık yüzde 0.65, TL bazlı kredisi içinse aylık yüzde 2.15 faiz uygulanacak.

Enerji 2005'e kaldı

Hükümetin bu yıl için planladığı elektrik dağıtım tesislerinin özelleştirmesi, Dünya Bankası ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın uyarısı üzerine 2005'e kaldı.

Dünya Bankası'nın özelleştirmenin 2005 yılına ötelenerek pazara güçlü yabancı şirketlerin girmesinin de sağlanmasını istediği belirtiliyor.
Dünya Bankası heyetinin eşgümünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) gerçekleştirdiği toplantılarda, 'Enerji Strateji Belgesi'ne son hali verildi. Hazırlanan stratejinin, bu hafta salı günü yapılacak Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısında karara bağlanması bekleniyor. Bu hafta içinde 21 dağıtım bölgesinde yapılacak özelleştirmeler için Tedaş'ın tüm müessese ve bağlı ortaklıklarının özelleştirme kapsamına alınacağı belirtiliyor.

Hazine'den dev ödeme

Hazine, iç borç ödemeleri açısından rahat geçireceği bu hafta 1.5 milyar dolar dış borç ödeyecek.

Bu haftaki ödemenin en büyük bölümü 1 milyar 403 milyon dolar ile çarşamba günü yapılacak. Geçen hafta 8 katrilyon liranın üzerinde iç borç ödeyen Hazine bu hafta ise sadece 10 Mart günü 304 trilyon ödeyecek. Bu hafta ihale ise açmayacak. Hazine'nin bu ödemeden ayrı olarak zorunlu tasarruf nema ödemeleri için de Ziraat Bankası'na para aktaracak. 31 Mart'a kadar sürecek nema ödemelerinin 1 katrilyon 135 trilyon lirayı bulacağı açıklandı.