28 Ekim 2009 Çarşamba

Babacan'ın 'makam'ını çaldılar

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın makam aracı çalındı. Ankara polisi aracın bulunması için seferber oldu ama izine rastlayamadı.

Babacan'ın iki makam aracından biri olan patlıcan moru rengindeki S320 Mercedes, bakım ve onarım için bakanlık görevlilerince önceki gün İskitler Sanayi Sitesi'ndeki 'Güven Oto' adlı servise bırakıldı. Başbakanlık'la anlaşmalı çalışan servis yetkilileri bakım uzadığı için akşam ayrılırken
aracı servisin kapalı alanına çekti. Dün sabah servise gelen çalışanlar kapının kilidinin kırıldığını, Babacan'ın makam otosunun çalındığını gördü.

Düş'ün edebiyatı sevdirecek

Küçükçekmece Kadriye Moroğlu Lisesi'nde çıkarılan Düş'ün dergisi, Türk edebiyatını öğrencilere sevdirmek yolunda yeni bir soluk oldu.

Okul müdürü Kenan Hasdemir'in desteği ve edebiyat öğretmeni Cahit Topkara'nın yardımıyla öğrenciler tarafından çıkarılan dergideki röportajlar, şiirler, kısa öyküler ve gezi yazıları geleceğin edebiyatçılarını işaret ediyor. Hasdemir, hep hayalini kurduğu böyle bir dergiyi öğrencilerinin gerçekleştirmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Onlarla gurur duyuyorum ve her geçen gün daha da iyilerini yapacaklarına inanıyorum" dedi.

Haydi çocuklar eyleme...

UNESCO, dünyanın tüm çocuklarını 'parasız ve kaliteli eğitim' için eyleme çağırıyor.

UNESCO'nun 2000 yılında 164 ülkenin katılımıyla başlattığı 'Eğitim İçin Küresel Kampanya' kapsamında örgütlenen çocuklar, 'parasız ve kaliteli eğitim' için muhtardan Cumhurbaşkanı'na tüm ilgililere mektup yazacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de genelge yayımlayarak 20 Nisan'da tüm dünyada başlayacak 'çocuk hareketi'ni, 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile birleştirme kararı aldı. Buna göre öğrenciler parasız ve kaliteli eğitim isteğiyle ilgili yazı, afiş ve resimleri Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer ilgili makamlara gönderecek.

Hafta sonu hava 30 derece

Türkiye, bugün ve hafta sonunda sıcak havanın etkisi altına girecek. Hava sıcaklıklarının 30 dereceye kadar çıkacak olması nedeniyle vatandaşların ve ilgililerin muhtemel orman yangınlarına karşı dikkatli olmaları istendi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre halen mevsim normalleri civarında ve yer yer üzerinde seyreden hava sıcaklıkları bugün ve hafta sonunda artarak mevsim normallerinin 8-10 derece üzerine çıkacak. Üç gün içerisinde yağış da görülmeyecek. Beklenen artışlarla birlikte hafta sonu en yüksek hava sıcaklığı değerleri Marmara'nın doğusu, Batı ve Orta Karadeniz, Ege ve Akdeniz kıyıları, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 30 dereceye kadar çıkacak.

'İstanbul'un havası bozar'

Zeugma mozaiklerinin haziran ayındaki NATO liderleri zirve toplantısı sırasında sergilenmek üzere İstanbul'a götürülmesine karşı çıkan Zeugma Platformu ilk raundu aldı.

Platformun aldırdığı ihtiyati tedbir kararına, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı itiraz reddedildi. Kararda, İstanbul havasının mozaiklere zarar vereceğini belirten bilirkişi raporuna da işaret edildi.
Gaziantep 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen mahkemede taşınmaz eserlerle ilgili' 2863 sayılı yasaya göre, bu eserlerin deprem, sel gibi tabii afetlerden zarar görme olasılığı gibi istisnalar dışında yerinde sergilenmesi ve eserlerin bulunduğu yerden kaldırılması için bakanlıktan önce Koruma Kurulu'nun karar vermesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, bilirkişi raporuna dayanılarak İstanbul'daki nemli havanın, Gaziantep'in kuru hava ortamında restore edilen mozaiklerin zarar görmesine yol açacağı görüşüne dikkat çekildi. İhtiyati tedbir kararı sürerken mozaiklere müdahale edilmemesi istemli dosya da 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderildi.

Bebek cinayetine 71 yıl hapis

Siverek'te, 'üç günlük bebeği öldürmekle suçlanan' altı sanığa toplam 71 yıl hapis cezası verildi.

Hilvan ilçesinde Mayıs 2003'te, Mehmet Ali A.'yla birlikte yaşamaya başlayan F.Ç, Mehmet A.'nın kardeşi Celal A.'dan bir erkek doğurdu. Üç günlük bebeği kundağıyla boğan sanıklar, cesedi gömdü. Olay polise yapılan ihbarla ortaya çıktı. Siverek Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davada anne F.Ç. 11 yıl 8 ay, imam nikâhlı eşi Mehmet Ali A. 11 yıl 1 ay 10 gün, bebeğin babası Celal A. 30 yıl ağır hapis, bebeğin babaannesi Gazal A. 16 yıl 8 ay, ailenin komşusu Nihat A. 2 yıl 3 ay 6 gün ağır hapis ve çeşitli para cezalarına çarptırıldı. Bebeğin anneannesi İde Ç'ye de 2 milyar lira para cezası verildi.

Özgür gençlik çok yasakçı

Osmangazi Üniversitesi'nde (OGÜ), '68 kuşağı', '12 Eylül sonrası gençlik' ve 'milenyum gençliği'nin tutumlarını karşılaştıran bir araştırma yapıldı.

OGÜ Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çınar Yenilmez, 'Üç farklı dönemde üniversiteliler arasındaki sosyal tutum değişiklikleri' adlı araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi:
Araştırma için Osmangazi ve Anadolu üniversitelerine bağlı altı fakültenin 1. ve 4. sınıflarında okuyan öğrenciler arasından basit ve rastgele örnekleme yöntemiyle anket çalışması yapıldı. Toplam 604 üniversite öğrencisi ankete katıldı. Elde edilen sonuçlar 68 kuşağı ve 12 Eylül gençliğiyle ilgili yapılmış araştırmalarda verilen sonuçlarla karşılaştırıldı.

Güldünya'yı geri getirir mi?

'Töre' kurbanı Güldünya'nın katil zanlısı olarak aranan iki kardeşi dün yakalandı.

22 yaşındaki Güldüny, 25 Şubat 2004'te İstanbul Küçükçekmece'de yolda yürürken bacağından vurulmuş, ardından da kaldırıldığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başından kurşunlanarak öldürülmüştü.

Yayınla yargı etkilemeye ceza

TBMM Adalet Alt Komisyonu, TCK Tasarısı'nın 'Adalete karşı suçlar' bölümüne ilişkin çalışmalarını tamamladı. Yapılan değişiklikle 'yargıyı etkileme' ve 'el konulan malların amaç dışı kullanılması' suçları ilk kez TCK'ya girmiş oldu.

Yargıyı etkileyene hapis: Soruşturma sürerken savcı, hâkim, mahkeme, bilirkişi veya tanıkları etkilemek için beyanda bulunan kişi, bir yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Bu çerçevede, 'Bu kişi neden tutuklandı?' ya da 'Böyle bir sanık nasıl serbest bırakılır?' gibi yayın ve demeç yasak.

Hâkim-savcıya zam yolda

Yargıda maaşlar yüzde 4-21 artacak. Hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyonda görüşülecek.

Tasarıda birinci sınıf hâkimler ile hâkim adayları ve yüksek yargıçlara düşük, alt kademedeki hâkim ve savcılara ise daha yüksek oranda zam öngörülüyor. Adalet Bakanlığı yetkilileri, 3 Kasım 2002 seçimlerinden kısa bir süre önce, dönemin hükümetince üst kademe hâkim ve savcıların görev ve temsil tazminatlarının artırıldığını, bu nedenle yeni artışın düşük tutulduğunu belirtti. Tasarı bu haliyle kabul edilirse, 850 milyon lira olan hâkim adaylarının maaşı 86 milyon lira yükseltilecek. Halen 2 milyar 450 milyon-3 milyar 75 milyon lira olan yüksek yargı organlarının üye ve başkanları ile 2 milyar 400 milyon lira düzeyinde olan birinci sınıf ve birinci sınıfa ayrılmış hâkim ve savcıların maaşlarında, 120 milyon liralık artışa gidilecek.