20 Ocak 2010 Çarşamba

KKTC aleyhine karar

İngiltere İstinaf Mahkemesi, Kıbrıs'ta mülkiyet paylaşımında bir emsal teşkil eden Orams davasını, Rum Meletis Apostolidis lehine bir kararla sonuçlandırdı.

Apostolidis'in, KKTC de Girne/ Lapta'da 1974'ten önce ailesine ait arsada villa yapan İngiliz Linda-David Orams çiftine karşı Lefkoşe mahkemesinde 2004'te açtığı davayla başlayan ve daha sonra İngiltere Yüksek Mahkemesi'ne taşınan hukuk mücadelesi, KKTC aleyhine bir kararla sona erdi.

Emsal karar, KKTC'de mülkleri bulunan Rumlara tazminat davası açma imkanı veriyor. İngiltere İstinaf Mahkemesi, görüşüne başvurduğu Avrupa Birliği'nin yargı organı Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın (ATAD) ve öncesindeki Lefkoşe mahkemesinin verdiği kararın uygulanmasını kabul etti.

TÜRKLER DE DAVA AÇABİLECEK
Karara göre, Rum Meletis Apostolidis'in mülkünü satın alan Orams çifti, bu mülkü tazminatıyla geri iade edecek. Apostolidis'in avukatı Constantis Candounas, tazminat miktarının henüz belli olmadığını ancak mahkeme masrafının Orams çiftine 1 milyon sterlinden fazlaya mal olacağını söyledi.

Kıbrıslı Türk avukat Erdoğan Derviş ise, kararla birlikte Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB'ye giriş şartından biri olan protokol 10'un çiğnendiğini belirtti. Protokol 10'a göre Kıbrıs Rum Kesimi'nin, AB'ye girerken Kuzey'deki topraklarda hiçbir yetkiye sahip olmadığını kabul ettiğini hatırlatan Derviş, "Kıbrıslı Türkler de karşı tarafa benzer davalar açabilecek" dedi.

'SONUÇ BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ'
RUM Apostolidis'in avukatı Constantis Candounas (sağda), karardan çok mutlu oldukların belirterek, "Yeni davam, Girne'deki Dome Otel'in sahibini savunmak olacak" dedi.

Renault'ya destek için direksiyonda

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yeni Clio yatırımının 'Ne kadarlık bir kısmının Türkiye'ye taşınacağının' tartışıldığı bir dönemde ülkenin sömürgesi Reunion'da Renault direksiyonuna geçti. Sarkozy, Renault'nun Hint Okyanusu'ndaki Reunion adasında bulunan tesisinde elektrikli otomobil test etti. Saint Pierre kentindeki üs, Fransız otomobil devinin önemli üretim tesislerinden biri. Fransa'da hükümet ve sendikalar Clio 4 modelinin Bursa'da üretilmesine karşı çıkıyor. REUTERS

Enerjisa 2010'da 3.4 milyar ciro hedefliyor

Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Hakman, 2009'u 2.3 milyar ciro ve 200 milyon lira kar ile tamamladıklarını, 2010 yılında ise 3.4 milyar lira ciro ve 300 milyon lira operasyonel kar hedeflediklerini açıkladı

Enerjisa Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Hakman, şirketin faaliyetleri ve sektörü değerlendirdiği basınla sohbet toplantısında, elektrik piyasasında pazar paylarının yüzde 1.8 olduğunu, 2015'te ise yüzde 10'un üzerini hedeflediklerini söyledi. Hakman, 'Enerjisa şirketlerinin üretim ve dağıtımda 2010'da toplam cirosu 3.4 milyar, toplam operasyonel karı da 300 milyon ira civarında gerçekleşecek' dedi ve ekledi: 'Enerjisa 2009 yılında 550 milyon lira ciro sağladı, 80 milyon liralık operasyonel kar elde etti. 2010'da Bandırma santralının devreye girmesiyle üretim tarafından ciro rakamını 1.2 milyar liraya, operasyonel karımızı da 250 milyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz.

Doktor işçi 'tam gün' el ele

Ankara dün doktorlarla işçilerin eylemine sahne oldu. Tam Gün Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülürken Sağlık Bakanlığı'na yürüyen Tabipler Birliği'ne TEKEL işçileri destek verdi. 100 işçi açlık grevine başladı, doktorlar yalnız bırakmadı

Sağlık örgütlerinin karşı çıktığı 'Tam Gün Yasa Tasarısı' dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye devam edildi. Türk Tabipler Birliği (TTB) de protesto için Sağlık Bakanlığı önüne yürüdü. TTB'nin daha önceden aldığı eylem kararına sağlık çalışanlarının katılımı sınırlı oldu. Kimi hastanelerde dün için hiç randevu verilmezken kimi hastanelerde işlemler normal olarak devam etti. Hastanelerin içinde de durum değişmedi ve hekimler çalışmama eylemine kısmi olarak katıldı. Vatandaşlar hastanelere gitmediği için hastane koridorlarında yoğunluk yoktu.

Referanduma YSK ayarı

ANAYASA değişikliklerinin referanduma sunulması için öngörülen 120 günlük sürenin 45 güne indirilmesini amaçlayan yasa teklifi, Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) gelen itiraz üzerine değiştirildi. TBMM Anayasa Komisyonu,YSK'nın seçim işlerinin düzen içinde yürümesi için 45 günlük sürenin yetersiz olduğunu belirten görüşünü dikkate alarak, yasa teklifindeki referandum süresini 45 günden 60 güne çıkardı.
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın sunduğu yasa teklifinin komisyondaki görüşmelerinde Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, YSK'nın gönderdiği görüş yazısını milletvekillerine okudu. YSK, referandum süresinin 45 güne değil 60 güne indirilmesini, yabancı ülkelerdeki vatandaşların halk oylamasından 40 gün önce başlayan oy verme süresinin de 15 güne değil, 20 güne indirilmesini uygun buldu. YSK, 16 Ocak'ta bu yönde karar aldıklarını açıkladı.
CHP'li Atilla Kart, referandumun istisnai olarak uygulanması gerektiğini, Türkiye'nin 'karargah' tarafından yönetildiğini savundu. Eleştirilere yanıt veren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Kart'ın Başbakanlık, Adalalet ve İçişleri Bakanlığı'nı karargaha benzetmesinin ve legal olmaktan çıktığını söylemesinin çok talihsiz bir beyanat olduğunu belirterek, 'Legaliteden maksat nedir? Bakanlıkların belli çevrelerden onay alması mı gerekmektedir?' diye sordu.
Sivil dikta özlemi duyduğu iddiasıyla Özal'a yapılan eleştiriler ile AKP'ye yöneltilen eleştirilerin aynı olduğunu savunan Ergin, 'Şimdi ilaveten karargah olmakla itham ediliyoruz. AKP, milletin sesi olarak ortaya çıkmış bir partidir. Kuruluş öncesi siyasi gelişmelere bakarsanız, görürsünüz' dedi. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 'Sayın Bakan, 28 Şubat mı demek istediniz' diye sordu. Bu sözler CHP'li vekillerde tepki yarattı.