19 Ekim 2009 Pazartesi

Partilere çevre uyarısı

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, 28 Mart yerel seçimleri propagandası sırasında çevreye zarar veren, gürültü kirliliği yapan siyasi partilere 12 milyar liraya kadar para cezaları verileceğini açıkladı.

Belediye, kaymakamlık ve parti temsilcilerine dün bir brifing veren
İstanbul İl Çevre ve Orman Müdürvekili Mehmet Emin Birpınar, afiş ve ilan ve flamaların seçim kurulunun belirlediği yerler dışında kullanılmasının yasaklandığını söyledi.

İstanbul'a uzay zabıtası

İstanbul'a içme suyu sağlayan yedi su havzası, Terkos, Büyükçekmece, Sazlıdere, Alibeyköy, Elmalı, Ömerli ve Darlık Barajı havzaları, beton kuşatması altında.

İSKİ'nin yaptırdığı araştırmaya göre 1996-2003 arasındaki yedi yıllık dönem karşılaştırıldı: 1996'da havadan alınan ilk fotoğraflarda, bu bölgelerdeki mutlak koruma alanında 2 bin 95, kısa mesafede 6 bin 222 bina olduğu görüldü. 2003'te alınan uydu fotoğraflarında ise mutlak koruma alanındaki bina sayısının kamulaştırmalarla 1867'ye indiği, ancak kısa mesafede 7 bin 192'ye çıktığı tespit edildi.
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, "İstanbul'da korumakla yükümlü olduğumuz 4 bin kilometrekare havza alanı var. Bu kadar geniş bir alanda ihbar olmadığı veya bizzat görülmediği sürece yeni yapılan binaları tespit edemiyoruz" dedi.


Üç ayda bir uydu raporu

Çodur, bunu kişilerin inisiyatifinden çıkararak kontrol altına almak için bir firma ile anlaştıklarını belirterek, "Firma, havzalardan üçer aylık periyotlar halinde uydudan görüntü alarak, nerede bir bina yapılmış bize rapor verecek. Biz de bu raporları ilgili birimlere havale edeceğiz. Eğer İSKİ yönetmeliğine uygunsa, ruhsat da varsa 'tamam' diyeceğiz. Yoksa, tamamını yıkacağız. Bir sonraki uydu görüntüsünde de bu binaların yıkılıp yıkılmadığını göreceğiz. Ayrıca binalara müsaade edenler için suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.
İstanbulluları İSKİ'ye sormadan havza alanında arsa almamaları konusunda uyaran Çodur, bugünden itibaren tek bir binaya dahi izin vermeyeceklerini söyledi.

Postayla gelen sağlık

ABD'nin en iyi dört hastanesinden biri olan Methodist Hastanesi'ne artık Türkiye'den ulaşmak daha kolay. 'Second Opinion' adlı bir proje başlatan hastane, hastalık teşhisi konan ancak bundan emin olamayan ve ikinci bir doktora danışmak isteyen Türkiye' deki hastalara posta yoluyla hizmet verecek.

Methodist Hastanesi, her yıl değişik ülkelerden 5 bin hastayı kabul ediyor. Türkiye'den gidenlerin sayısı yıllık ortalama 400. Methodist Hastanesi Uluslararası Servisi'nden Dr. Kadir Yolcu, projenin martta uygulanacağını söyledi.
Methodist Hastanesi'ne başvurmak isteyen bir hasta şu prosedürü izleyecek: Önce elektronik posta veya telefonla uluslararası servise ulaşacak.
Hastaya bilgi verilecek. Önce faksla, sonra postayla raporları ve doktor teşhisi istenecek. Belgelerin ulaşmasının ardından ilgili uzman doktora yönlendirilecek. Doktor en geç üç gün içinde yanıt verecek, beş gün içinde de sonuç hastaya ulaştırılacak.

Yangının nedeni dekorasyon

Balçova'da, önceki gün, Şarkevi Kafeterya'da çıkan ve dört kişinin ölümüne yol açan yangının, dekorasyonda kullanılan malzemelerin oluşturduğu
gaz birikintisinin patlamasından kaynaklandığı açıklandı.


Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri şu bilgileri verdi:
"İşyeri duvarları ses yalıtımı ve dekorasyon amacıyla, cam elyafla kaplanarak üzerleri hızlı yanıcı jüt türü kumaş ve çuvallarla örtülmüş. Cam elyaf yoğun karbonmonoksit gazı üretmiş ve biriktiği kapalı ortamda oksijenle birleştiğinde de yanıcı bir hal almış. Herhangi bir ateş bu gazı tetikleyerek patlamaya yol açabilir.
Bir yıl önce kafeteryaya ruhsat almak için başvuru yapıldığında, duvarlarda
herhangi bir yalıtım malzemesi yoktu. Ruhsat aldıktan sonra ses yalıtımı için dekorasyon değiştirilmiş."
Yangında ölen Cumhur Çolakoğlu ve Gülhan Deniz'den sonra tedavi altına alınan Müjde Başkaya ile Dürdane Çakır da kurtarılamadı.

Bergama'da hareket var!

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Başkanı Kaya Güvenç, Bergama'daki altın madeni işletmecisi şirketin, Danıştay'ın kararına rağmen bölgeyi terk etmediğini açıkladı. Bergama'da bugüne kadar mahkeme kararlarına uyulmadığını ileri süren Güvenç, şunları söyledi: "Şirket, bölgeyi terk etmek yerine, idarece sağlanan kolaylıklar ve hukuka rağmen ayrıcalıklı uygulamalardan cesaret alarak açılma ruhsatı almak için başvuruda bulundu. Ocak ayı içinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü de komisyon kurarak şirkete izin verilmesi için işletmede incelemeye başladı.
İdareciler ise bu konudaki sorularımızın hiç birine yanıt vermiyor."

Mahmur Kampı boşalıyor

Türkiye'den 10 yıl önce Kuzey Irak'a göçen Kürtlerin barındığı Mahmur Kampı, Amerika ve Birleşmiş Milletler'in (BM) devreye girmesi üzerine sağlanan anlaşma uyarınca boşaltılacak. Türkiye'ye dönenlerin güvenli bölgelere ve kendi evlerine yerleşmesi için devlet yardım yapacak.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun önceki gün yapılan toplantısında bilgi veren İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Mahmur Kampı konusunda Türkiye, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, ABD ve Irak Geçici Yönetimi arasındaki anlaşmanın imza aşamasına geldiğini söyledi. Kampta bulunan 2 bin 100 kişinin daha önce Türkiye'ye döndüğünü belirten Bakan Aksu, halen kampta yaşayan 11 bin 600 kişinin de istedikleri takdirde Türkiye'ye dönebileceklerini açıkladı.

Eroğlu'na beraat

Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İGDAŞ, İstanbul Halk Ekmek A.Ş. ile İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.'nin eski yönetim kurulu üyeleri, 'zimmet' suçundan yargılandıkları davada beraat etti.

Eyüp 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada 22 sanığın avukatları, şirketlerin kamu iktisadi teşekkülleri kapsamında değil, Türk Ticaret Kanunu kapsamında kurulmuş anonim şirketler olduğunu belirterek, 'zimmet' suçunun oluşmadığını söyledi. Mahkeme heyeti de suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle oyçokluğu ile aralarında eski İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nun da bulunduğu 22 sanığın beraatine karar verdi.
İddianamede, sanıkların GİS İşletim Sistemi'yle ilgili eğitim için ABD'ye giderken haksız yere harcırah alarak bu parayı zimmetlerine geçirdikleri öne sürülmüştü. Aynı mahkemede yargılanan dönemin İGDAŞ Genel Müdürü Fuat Şengül dahil 15 sanık da beraat etti.

Yargıtay erdi muradına...

Ağırlıkla siyasi davalarla çete davalarının görüldüğü Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin yeni başkanı, bir yıl sonra belirlenebildi.

Yargıtay'ı da bezdiren seçim, 259. turda sonuçlandı ve başkanlığa, 8. Daire üyelerinden Zeki Aslan seçildi.
Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi Başkanlığı, Naci Ünver'in Mart 2003'te emekli olması üzerine boşaldı. Boşalan başkanlık için yapılan seçimlerden bir türlü sonuç alınamayınca Yargıtay Yasası bile değiştirildi. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya yargının yıpranmaması için devreye girdi, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bu konu için toplantılar yapmaya gerek duydu, Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok da rahatsızlığını dile getirdi.


126 oyla başkan

Daire üyeleri Serpil Çetinkol ve Zeki Aslan ile eski Adalet Bakanlığı müsteşarı, halen 2. Ceza Dairesi üyesi Yusuf Kenan Doğan'ın aday olarak katıldığı seçimlerde, Çetinkol elendi. 259 turda. Aslan, Anayasa'nın aradığı salt çoğunluk olan 126 oyu aldı. Doğan'a ise 71 oy çıktı. Uzun ve yıpratıcı bir süreç yaşadığını söyleyen Aslan, "Buna rağmen Anayasa'da seçim için gerekli salt çoğunluğa dair hükmün değiştirilmemesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
1944'te Denizli'nin Çivril ilçesinde doğan Aslan, Ankara Ü. Hukuk Fakültesi'nden mezun. Diyarbakır Sıkıyönetim Savcılığı, Konya Cumhuriyet Savcılığı, Malatya DGM Cumhuriyet Başsavcılığı ve Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı yapan Aslan evli ve üç çocuk babası.

Hasta taşıyan Sikorsky düştü

Bingöl'ün Yedisu ilçesi Kabayel Jandarma Karakolu'ndan hasta olan iki eri alarak Bingöl'e götürmek üzere havalanan askeri helikopter, Adaklı ilçesi yakınlarında düştü, beş asker şehit.

Kaza dün saat 14.00 sıralarında meydana geldi. Tunceli Bölge Komutanlığı'na bağlı Sikorsky tipi askeri helikopter, Bingöl'ün Yedisu ilçesi Kabayel Jandarma Karakolu'nda hasta erler Edip Onay ile İrfan Yılmaz'ı alarak Bingöl'e götürmek üzere havalandı. Helikopter, Hasbağlar mevkiinde, belirlenemeyen bir nedenle düştü. Kazada pilot yüzbaşı Hakan Tan, pilot teğmen Caner Çelik, teknisyen üstçavuş Ercan Demirel jandarma erler Edip Onay ve İrfan Yılmaz'ın şehit olduğu bildirildi. Cenazeleri askeri helikopterle Elazığ'a götürülen şehitler için bugün saat 09.00'da Elazığ Askeri Hastanesi'nde cenaze töreni düzenlenecek.

Tavuklar çok şanslı!

Unakıtan, oğlunun gümrük vergileri artırılmadan hemen önce 4 bin ton çerezlik mısır ithal etmesini açıkladı: Oğlumun tavukları var, yem onlar.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'ın 4 bin ton mısır ithal ederken gümrük vergi artırımıyla kârını yüzde 40 artırdığını söyleyen CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, bakanı istifaya çağırdı. Koç, düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:
"Unakıtan ailesi bu sefer Türkiye'ye un değil mısır akıttı. Doğaldır, bir bakanın oğlu ticaret yapabilir. Ancak bu ithalattaki tarih çok önemlidir.
İthalat ağustos'ta yapıldı. İthalatın gerçekleştirilmesinin hemen ardından eylülde vergi oranı yüzde 30'dan yüzde 70'e çıkarılarak Unakıtan'ın oğlunun kârı yüzde 40 artırıldı. Oğlu ithal ediyor, babası vergiyi artırıyor ve kâr birden ikiye katlanıyor. Hani siz yolsuzluklarla uğraşacaktınız? İşleyen demoksilerde böyle bir durum, bir bakanın görev yapmasına haysiyet ve onur engelidir. Bu haysiyeti sayın Unakıtan'ın göstereceğine inanıyorum. Sayın bakan, ancak Abdullah Unakıtan'ın oğlu olmadığını ispat ederse bu görevde kalabilir."