19 Ekim 2009 Pazartesi

İstanbul'a uzay zabıtası

İstanbul'a içme suyu sağlayan yedi su havzası, Terkos, Büyükçekmece, Sazlıdere, Alibeyköy, Elmalı, Ömerli ve Darlık Barajı havzaları, beton kuşatması altında.

İSKİ'nin yaptırdığı araştırmaya göre 1996-2003 arasındaki yedi yıllık dönem karşılaştırıldı: 1996'da havadan alınan ilk fotoğraflarda, bu bölgelerdeki mutlak koruma alanında 2 bin 95, kısa mesafede 6 bin 222 bina olduğu görüldü. 2003'te alınan uydu fotoğraflarında ise mutlak koruma alanındaki bina sayısının kamulaştırmalarla 1867'ye indiği, ancak kısa mesafede 7 bin 192'ye çıktığı tespit edildi.
İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, "İstanbul'da korumakla yükümlü olduğumuz 4 bin kilometrekare havza alanı var. Bu kadar geniş bir alanda ihbar olmadığı veya bizzat görülmediği sürece yeni yapılan binaları tespit edemiyoruz" dedi.


Üç ayda bir uydu raporu

Çodur, bunu kişilerin inisiyatifinden çıkararak kontrol altına almak için bir firma ile anlaştıklarını belirterek, "Firma, havzalardan üçer aylık periyotlar halinde uydudan görüntü alarak, nerede bir bina yapılmış bize rapor verecek. Biz de bu raporları ilgili birimlere havale edeceğiz. Eğer İSKİ yönetmeliğine uygunsa, ruhsat da varsa 'tamam' diyeceğiz. Yoksa, tamamını yıkacağız. Bir sonraki uydu görüntüsünde de bu binaların yıkılıp yıkılmadığını göreceğiz. Ayrıca binalara müsaade edenler için suç duyurusunda bulunacağız" diye konuştu.
İstanbulluları İSKİ'ye sormadan havza alanında arsa almamaları konusunda uyaran Çodur, bugünden itibaren tek bir binaya dahi izin vermeyeceklerini söyledi.