19 Ekim 2009 Pazartesi

Yargıtay erdi muradına...

Ağırlıkla siyasi davalarla çete davalarının görüldüğü Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin yeni başkanı, bir yıl sonra belirlenebildi.

Yargıtay'ı da bezdiren seçim, 259. turda sonuçlandı ve başkanlığa, 8. Daire üyelerinden Zeki Aslan seçildi.
Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi Başkanlığı, Naci Ünver'in Mart 2003'te emekli olması üzerine boşaldı. Boşalan başkanlık için yapılan seçimlerden bir türlü sonuç alınamayınca Yargıtay Yasası bile değiştirildi. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya yargının yıpranmaması için devreye girdi, Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bu konu için toplantılar yapmaya gerek duydu, Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok da rahatsızlığını dile getirdi.


126 oyla başkan

Daire üyeleri Serpil Çetinkol ve Zeki Aslan ile eski Adalet Bakanlığı müsteşarı, halen 2. Ceza Dairesi üyesi Yusuf Kenan Doğan'ın aday olarak katıldığı seçimlerde, Çetinkol elendi. 259 turda. Aslan, Anayasa'nın aradığı salt çoğunluk olan 126 oyu aldı. Doğan'a ise 71 oy çıktı. Uzun ve yıpratıcı bir süreç yaşadığını söyleyen Aslan, "Buna rağmen Anayasa'da seçim için gerekli salt çoğunluğa dair hükmün değiştirilmemesi gerektiğine inanıyorum" dedi.
1944'te Denizli'nin Çivril ilçesinde doğan Aslan, Ankara Ü. Hukuk Fakültesi'nden mezun. Diyarbakır Sıkıyönetim Savcılığı, Konya Cumhuriyet Savcılığı, Malatya DGM Cumhuriyet Başsavcılığı ve Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı yapan Aslan evli ve üç çocuk babası.