19 Eylül 2009 Cumartesi

'Laptop'lu yasama

Uğur Gürses

Bundan birkaç hafta önce, Meclis yönetimi, milletvekillerine taşınabilir bilgisayar dağıttı. Bir banka ile uzun vadeli olarak, milletvekilli ve personel maaş ödemelerinin bu banka üzerinden yapılmasına dayalı anlaşma uyarınca, banka bilgisayar hediye etti. Biz bu anlaşmayı tartışma niyetinde değiliz. Ticari bu tür anlaşmalar her kurum ve şirketle yapılıyor.
Milletvekillerine dağıtılan bu bilgisayarlarla neler yapılabileceği çok daha fazla ilgimizi çekiyor.
Yakın zamanda, birçok internet servis sağlayıcı şirket, kablosuz internet servisini deneme amaçlı olarak uygulamaya koydu.
Örneğin Türk Telekom, Meclis binası da dahil olmak üzere bazı alanlarda, ücretsiz kablosuz internet erişimini denemeye başladı.
Artık, isteyen milletvekili, kendilerine dağıtılan taşınabilir bilgisayarları ile Meclis'in her noktasından 'sanal dünyaya' açılabilecek. Tüm bilgi kaynaklarına erişebilecekler.
Sadece yurtiçi kaynaklara bile erişmek, Meclis'teki görüşmelerde ilginç tartışmalara 'malzeme' olabilecek. Örneğin, milletvekilleri geriye dönük olarak herhangi bir Meclis tutanağını önlerindeki bilgisayarın ekranına taşıyıp, hararetli bir tartışmanın ortasında, 'Yok efendim, o tarihte böyle demiştiniz' diyebilecek.
Ya da çeşitli ihtisas komisyonlarında, ilgili bürokratlara 'Kamuoyuna açıkladığınız bu raporları bize (milletvekillerine) neden göndermediniz?' diye sormaktan vazgeçecekler.
Ya da batık bankalarla ilgili maliyeti '47 milyar dolar' olarak değil, '17 milyar dolar' olduğunu BDDK'nın internet sitesinden anında görebilecekler.
Meclis tutanaklarının 'içerik analizlerine' bakanlar, görebilecekler ki, yakın zamana kadar, hem iktidar hem de muhalefet milletvekilleri, savundukları görüşlere temel olan argümanlarda ve sayılarda kaydadeğer eksiklik ve hatalar var.
Uygulamada olan tüm yasalara, Anayasa Mahkemesi kararlarına birkaç saniye içinde ulaşmak artık çok kolay.
En geniş veri ve doküman ise ekonomi alanındaki kurumların internet sitelerinde yer alıyor. En hararetli tartışmaların ekonomik konularda olduğu dikkate alınırsa, bu alandaki tüm bilgi ve veri setine ulaşarak, Meclis görüşmelerinde doğru noktaya doğru gitmek olanaklı hale gelebilir.
Böyle bir 'basit' kolaylık, Meclis'te milletvekillerinin görüşlerini savunurken, doğru karara giderken, bunu daha 'entelektüel' bir zeminde yapmalarını ve Meclis'in saygınlığına katkıda bulunmalarını sağlar.
Bilgi ve veri setine erişebilen milletvekillerinin, çözüm arama ve bulma, bir tasarıya katkıda bulunma ya da karşı olma pozisyonları da sağlam bir zemine oturacaktır.
Hem milletvekillerinin hem de iktidarların işi kolaylaşacaktır. Çünkü, 'bürokrata olan güvensizlik', açık bilgiye hızlı erişimle birlikte azalacaktır.
'Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma' olgusunun azaltılmasına da, en başta milletvekillerince örnek olunacaktır.