14 Eylül 2009 Pazartesi

Pamukbank kamuya kaldı

Pamukbank'ın ikinci satış ihalesinden de sonuç alınamadı. Finansbank A.Ş. ve Soufraki'nin tekliflerini 'yetersiz bulan' TMSF, Pamukbank'ı bir kamu bankası ile birleştirme kararı aldı.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Çukurova Grubu bünyesindeki Pamukbank'ın satış süreci hüsranla sonuçlandı. Finansbank ve Hussein Nuaman Soufraki tarafından verilen teklifler yetersiz bulundu ve bankanın bir kamu bankası ile birleştirilmesi süreci başlatıldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK tarafından 18 Haziran 2002 tarihinde Bankalar Yasası'nın 14/3 ve 14/4'ncü maddeleri çerçevesinde TMSF'ye devredilen Pamukbank'ın ikinci satış ihalesinden de sonuç alınamadı.
TMSF'den yapılan açıklamaya göre, 2 Nisan 2003'te yeniden satışına karar verilen Pamukbank için son teklif verme süresi 31 Temmuz 2003'te doldu. Banka için Hussein Nuaman Soufraki (HNS Grup) ve Finansbank teklif verdi. TMSF tarafından yapılan değerlendirme sonrasında Pamukbank hisselerinin satışı için verilen her iki teklif de 'yetersiz' görülerek kabul edilmedi.


Çalışmalar başladı
TMSF, Pamukbank'ın satış süreçlerinden sonuç alınamaması üzerine 'Bankanın bir kamu bankası ile birleştirilmesi yoluyla' çözüme kavuşturulmasının değerlendirilmesi amacıyla çalışma başlatılmasına karar verdi.
Uluslararası Para Fonu IMF'ye 6. Gözden Geçirme sonrasında gönderilen son niyet mektubunda, Pamukbank'ın satış sürecinin 2003 yılı aralık ayı sonuna kadar sonuçlanma aşamasına getirileceği vurgulanarak, çözüm süreci için şu alternatifler sıralanmıştı:
"Tercih edilen seçenek bankanın, kalan tüm varlık ve yükümlülüklerinin geçiş bankası durumundaki Bayındırbank'a transfer edilmesi suretiyle satılmasıdır. Satışın tamamlanamaması halinde Pamukbank, birleşme veya tasfiye yöntemiyle çözüme kavuşturulacak. Hazine, çözüme kavuşturulma stratejisini kolaylaştırmak amacıyla gerekli kamu menkul kıymetlerini ihraç edecek"
Hükümet, Ziraat Bankası ile Halk Bankası'nın özelleştirilmesini Pamukbank ve Vakıfbank'ın çözüme kavuşturulması sonrasına ertelemiş ve IMF de bunu kabul etmişti. TMSF, kamu bankalarının özelleştirme sürecini de dikkate
alarak Pamukbank'ın hangi kamu bankası ile birleştirileceği kararını verecek. Bu arada Pamukbank'ın kötü aktifleri ayıklanarak bir kamu bankasına devredilme olasılığı da yüksek görünüyor. Hazine birleşme nedeniyle ortaya çıkacak finansman ihtiyacını ise bankaya vereceği devlet iç borçlanma senetleri ile karşılayacak.


'Halkbank ilgileniyor'
Bu arada Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada, Ziraat Bankası'nın Vakıfbank'la birleşme gibi bir çabası olmadığını, Pamukbank'la da Halkbank'ın ilgilendiğini söylemişti.
Fona devredilen Pamukbank'ın hâkim ortağı Çukurova Grubu'nun Danıştay'a açtığı davalar sonrasında satışın iptali kararı verilirken, grup ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu arasında 3 Şubat 2003'te anlaşmaya varılmıştı. Bu anlaşma çerçevesinde grup, davalardan vazgeçmiş ve 5 milyar dolarlık borcunu 15 yılda ödemeyi taahhüt etmişti. Pamukbank'ın mülkiyeti fonda kalmış buna paralel olarak grubun diğer bankası Yapı Kredi Bankası'nın ortaklık hakları da fon bünyesinde tutulmuştu. Anlaşma uyarınca, Yapı Kredi de 2+1 yıl formülüyle stratejik ortağa satılacak. Bu süre sonunda satılamadığı takdirde fona alınacak.
Pamukbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildiği tarihteki zararı 3 milyar 618 milyon dolar olarak açıklanmıştı. Banka hâkim ortaklarının 2 milyar 627.2 milyon dolarlık banka kaynağını kullandıkları, yönetimi fona geçen diğer bankalardan da 211.6 milyon dolar kredi borcu bulunduğu belirlenmişti.