14 Eylül 2009 Pazartesi

Kerkük'te silah sesleri

Irak'taki Kürtlerin Kürdistan federasyonu planına tepki gösteren halkın üzerine ateş açıldı, sekiz kişi öldü 31 kişi de yaralandı.
22 Aralık'ta Kürtlerin, olası federasyona petrol zengini Kerkük'ün de dahil edilmesi talebiyle yaptığı gösterilerin ardından dün de Türkmen ve Araplar, karşı gösteri düzenledi. Polis Akademisi'nin önünde toplanan yaklaşık 4 bin kişi, 'Kerkük, Irak şehridir', 'Federasyona hayır' sloganları attı. Iraklı Şii lider Muktada Sadr'a da destek veren göstericiler, valiliğe doğru yürüyünce karşılarında barikat kurmuş ABD askerlerini buldu. Halka, görgü tanıklarına göre Kürt polisi, polis şefi Salim Taha'ya göre de Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) peşmergeleri ateş açtı.
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Faruk Abdullah ise Kerkük'te durumun çok gergin olduğunu belirterek Irak'ın bütünlüğü için uluslararası girişimde bulunulması çağrısı yaptı. Abdurrahman, "Bugün yürüyüş yapılırken, Talabani peşmergeleri ateş açıp yürüyüşü dağıtmış. Sekiz şehit var. 25-30 vatandaşımız da yaralı" dedi.