17 Eylül 2009 Perşembe

Bakanın Telsim isyanı

Telekomünikasyon Kurulu'nun Telsim incelemesini hâlâ bitirememesi Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ı rahatsız etti. Bakan Yıldırım'a göre, bürokrasi biraz yavaş işliyor.

ANKARA Telekomünikasyon Kurulu ile ilgili sıkıntısını her fırsatta dile getiren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özellikle kurumun ağustos ayından bu yana sürdürdüğü Telsim incelemesinin sonuçlarının henüz açıklamamasından rahatsızlık duyuyor.
Günün büyük bölümünü toplantıda geçiren Telekomünikasyon Kurulu, 2003 yılının ağustos ayında Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri'nin hissedar yapısındaki değişikliği incelemeye aldığını duyurmuştu.
Telsim'deki hissedar yapısı değişikliğinin mevzuata ve Telsim'in imtiyaz sözleşmesine uygun olup olmadığını inceleyen kurul, ayrıca Kıbrıs Telsim'in Türkiye'deki Telsim ile arabağlantı sözleşmeleri ile vergi kaçırma ve yasal kesintileri ödememe yoluna gittiği (faturasız hatları Kıbrıs'a kaydırdığı) iddialarıyla ilgili başlattığı incelemeleri de henüz tamamlayamadı.

Nisanda atama var
Önceki gün Marmaray projesinin mali tekliflerini açıklayan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kurumun Telsim kararını tamamlayıp tamamlamadığı yönündeki sorulara Telekomünikasyon Kurulu'ndaki bürokrasiden yakınarak yanıt verdi. Yıldırım, "Nerde? Henüz tamamlayamadılar. Biliyorsunuz, bürokrasi biraz yavaş işliyor" dedi.
Ulaştırma Bakanlığı ile Telekomünikasyon Kurumu arasındaki 'kavga'da gözler nisan ayına çevrildi. Telekomünikasyon Kurulu'ndan rahatsızlık duyan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kurulda iki üyenin görev süresinin biteceği nisan ayını bekliyor. Kurulun ikinci başkanı Raşit Gülhan ile üye Erol Alkan'ın görev süresi nisan ayında dolacak. Gülhan ve Alkan'dan boşalacak koltuklara Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın önerisi
ile atama yapılacak. Bakan Yıldırım, boşalan iki üyelik için dört ismi Bakanlar Kurulu'na önerecek. Bakanlar Kurulu da iki üyeyi belirleyecek.


Son örnek BDDK'da yaşandı
İktidara geldiği günden bu yana özerk kurullarla ilgili açıklamalarla dikkat çeken AKP, birer birer üst kurulların yönetimini ele geçirmeye başladı. Bunun son örneği ise, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nda
(BDDK) yaşanmıştı. Kurulda boşalan iki üyeliğe atama yapan AKP, son olarak da Engin Akçakoca'nın istifasıyla boşalan başkanlık koltuğuna Tevfik Bilgin'i getirmişti. BDDK benzeri bir uygulama da nisan ayında Telekomünikasyon Kurulu'nda yaşanacak.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kurulun Nisan ayında boşalacak iki koltuğuna atama yapması halinde elini rahatlatacak. Telekomünikasyon Kurulu başkan dahil, beş kişiden oluşuyor. nisan ayında kurulda iki koltuğun sahibi olacak Ulaştırma Bakanlığı, bir üyenin daha kendi tarafına çekilmesiyle Telekomünikasyon konusundaki kararlarda rahatlayacak.