20 Ocak 2010 Çarşamba

KKTC aleyhine karar

İngiltere İstinaf Mahkemesi, Kıbrıs'ta mülkiyet paylaşımında bir emsal teşkil eden Orams davasını, Rum Meletis Apostolidis lehine bir kararla sonuçlandırdı.

Apostolidis'in, KKTC de Girne/ Lapta'da 1974'ten önce ailesine ait arsada villa yapan İngiliz Linda-David Orams çiftine karşı Lefkoşe mahkemesinde 2004'te açtığı davayla başlayan ve daha sonra İngiltere Yüksek Mahkemesi'ne taşınan hukuk mücadelesi, KKTC aleyhine bir kararla sona erdi.

Emsal karar, KKTC'de mülkleri bulunan Rumlara tazminat davası açma imkanı veriyor. İngiltere İstinaf Mahkemesi, görüşüne başvurduğu Avrupa Birliği'nin yargı organı Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın (ATAD) ve öncesindeki Lefkoşe mahkemesinin verdiği kararın uygulanmasını kabul etti.

TÜRKLER DE DAVA AÇABİLECEK
Karara göre, Rum Meletis Apostolidis'in mülkünü satın alan Orams çifti, bu mülkü tazminatıyla geri iade edecek. Apostolidis'in avukatı Constantis Candounas, tazminat miktarının henüz belli olmadığını ancak mahkeme masrafının Orams çiftine 1 milyon sterlinden fazlaya mal olacağını söyledi.

Kıbrıslı Türk avukat Erdoğan Derviş ise, kararla birlikte Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB'ye giriş şartından biri olan protokol 10'un çiğnendiğini belirtti. Protokol 10'a göre Kıbrıs Rum Kesimi'nin, AB'ye girerken Kuzey'deki topraklarda hiçbir yetkiye sahip olmadığını kabul ettiğini hatırlatan Derviş, "Kıbrıslı Türkler de karşı tarafa benzer davalar açabilecek" dedi.

'SONUÇ BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ'
RUM Apostolidis'in avukatı Constantis Candounas (sağda), karardan çok mutlu oldukların belirterek, "Yeni davam, Girne'deki Dome Otel'in sahibini savunmak olacak" dedi.