24 Ocak 2010 Pazar

Satıcı'nın gölgesi birlik seçimlerinde

İş dünyası örgütlerinde seçimsiz yıl yok gibi, 2009 yılı bu konuda sakin geçti ancak yeni yılla birlikte birçok örgütte seçim var. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin yeni başkanı Cem Negrin oldu. TÜSİAD'da da ikinci kadın başkan dönemi geçen hafta Ümit Boyner'le başladı. Yıl içinde Birleşmiş Markalar Derneği, TİSK, TÜGİK de seçimlerini yapacak.
Kuşkusuz en heyecanlı ve çekişmeli seçimler her zaman olduğu gibi ihracatçı birliklerinde olacak. Farkında mısınız mali kaynakları kısıtlı olan derneklerin seçimlerinde rekabet çok hatta bazen başkan adayı bile bulunmuyor oysa yarı resmi yarı özel örgütlerde kıran kırana çekişme oluyor. Nedeni bütçeleri olabilir mi?
Konumuza dönelim... İhracatçı birlikleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) seçimleri 2008 yılında yapılmıştı. Ancak 2009 Temmuz ayında çıkan TİM yasası nedeniyle seçimlerin yenilenmesi gerekiyor. Mart ve nisan aylarında birliklerin haziranda ise TİM seçimi var. Seçime çok var ama kulisler aylar öncesinden başladı. Neredeyse her birlik başkanının karşısına bir aday çıkacak gibi görünüyor. Bu rekabetin gizli kahramanı ise Oğuz Satıcı. Malumunuz Oğuz Satıcı, iki dönem TİM başkanlığı yaptı, üçüncü döneme hazırlanırken birlik başkanlarının baskısı nedeniyle çekilmek zorunda kaldı. Hatta birlikte çalıştığı arkadaşları rakip olarak karşısına çıktı. Satıcı, AKP'den İstanbul Bakırköy'den belediye başkan adayı oldu, kazanamadı. Bir ara adı İstanbul 2010 Ajansı için geçti ancak o da gerçekleşmedi. Satıcı, şu günlerde mesaisini başka bir seçime harcıyor.