2 Kasım 2009 Pazartesi

'Varanus Gricecus' kaza kurbanı oldu

Dünyada sadece üç yerde yaşayan ve Türkiye'de 67 yıl aradan sonra ilk kez Şanlıurfa'da görülen 'Varanus Gricecus' türü dev kertenkele yakalanmak istenirken öldürüldü.

18 aydır kertenkelenin incelenmesi için Britanya'dan bilim adamı bekleniyor.
Bölgedeki biyolojik çeşitliliğin belirlenmesi amacıyla çalışmalar yürüten Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Ömer Faruk Kaya, Harran'da köylülerin gördüğü 'Varanus Gricecus' adı verilen dev kertenkeleyi aramaya başladı.


Köylüler öldürdü

En son 1935'te Ceylanpınar'da görülen kertenkelenin, yaklaşık 20 ay önce köylüler tarafından yakalanmak istenirken öldürülmesi üzerine 'Varanus Gricecus'u üniversitenin özel laboratuvarlarında korumaya aldı. Bu
arada, akademik yazışmalar yapan Kaya, İngiliz bilim adamlarını Şanlıurfa'ya davet etti. HRÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Nihat Dilsiz, kertenkelenin özel ilaçlarla muhafaza edildiğini belirterek, İngiliz bilim adamlarının şubat ayından sonra geleceğini belirtti.


90 km. hızla koşabiliyor

Dünyada sadece Afrika, Amerika ve Türkiye'de yaşayan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Varanus Gricecus adı verilen kertenkelenin
özellikleri şöyle: Uzunluğu, 1 metre, yetişkinleri ise 1.5 metreye kadar çıkabiliyor. Ağırlığı 20 kilograma kadar ulaşabiliyor. Sıcak ve kurak bölgelerde yaşayan, otla beslenen kertenkele, insanlara ve koyunlara da saldırabiliyor. Saatte 90 kilometre hızla gidebiliyor. Bölgenin sulu tarıma açılmasıyla Türkiye'de yaşamı tehlikeye girdi.