28 Ekim 2009 Çarşamba

'İstanbul'un havası bozar'

Zeugma mozaiklerinin haziran ayındaki NATO liderleri zirve toplantısı sırasında sergilenmek üzere İstanbul'a götürülmesine karşı çıkan Zeugma Platformu ilk raundu aldı.

Platformun aldırdığı ihtiyati tedbir kararına, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yaptığı itiraz reddedildi. Kararda, İstanbul havasının mozaiklere zarar vereceğini belirten bilirkişi raporuna da işaret edildi.
Gaziantep 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen mahkemede taşınmaz eserlerle ilgili' 2863 sayılı yasaya göre, bu eserlerin deprem, sel gibi tabii afetlerden zarar görme olasılığı gibi istisnalar dışında yerinde sergilenmesi ve eserlerin bulunduğu yerden kaldırılması için bakanlıktan önce Koruma Kurulu'nun karar vermesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, bilirkişi raporuna dayanılarak İstanbul'daki nemli havanın, Gaziantep'in kuru hava ortamında restore edilen mozaiklerin zarar görmesine yol açacağı görüşüne dikkat çekildi. İhtiyati tedbir kararı sürerken mozaiklere müdahale edilmemesi istemli dosya da 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderildi.