17 Eylül 2009 Perşembe

Müşerref her istediğini alıyor

Sonuna dek başkan kalması ve hükümeti görevden almasını da kapsayan tasarıyı meclisten geçirdi.

Pakistan'ın 1999'da darbeyle iktidara gelen Devlet Başkanı Pervez Müşerref, 2007 sonuna dek görevde kalmasına yönelik güvenoylamasını kazanarak muhalefete karşı zafer ilan etti. Müşerref, 2002'de tek aday
olduğu referandumda, başkan olarak görev süresini beş yıl daha uzatırken anayasal dayanaktan yoksundu. Ancak dün meclisin her iki kanadı ile dört eyalet meclisinin güvenoyu verdiği Müşerref, görev süresiyle birlikte yetkilerini artıran anayasa değişikliğini onaylattı.
Müşerref böylece, başbakanı görevden almak ve parlamentoyu feshetmek gibi yetkiler kazandı. Müşerref, senatoda 1'e karşı 56'lık bir destek alırken alt kanatta oylamaya katılan 191 üyenin hepsinin Müşerref lehine oy kullanması dikkati çekti.
Müşerref, değişikliğe direnen İslamcı gruplarla, bir hafta önce 'al takke ver külah' temelli bir anlaşma yapmıştı. Muttahida Meclisi Amel'le varılan anlaşmada, Müşerref'in 2007'ye dek görevde kalmasına karşılık genelkurmay başkanlığını 2004 sonunda bırakması öngörülmüştü.
Güvenoylamasını protesto eden muhalefet ise, parlamentoyu terk ederken sürecin 'suni' olduğunu öne sürdü. Eski başbakan Navaz Şerif'in partisi Müslüman Birliği'nden İhsan Akbal, 'demokrasiyle alay edildiğini' söyleyerek, "Müşerref, yasadışı başkanlığını geçerli kılmak için yeni bir drama daha sergiledi. Bu sahtekârlıktır. Sonucu ve başkanlığını kabul etmiyoruz" dedi.
Müşerref iktidarını pekiştiren bir uygulamaya daha imza attı. Başbakanı görevden almak ve parlamentoyu feshetmek için yüksek mahkeme onayına gerek duyan Müşerref, bu mahkemenin başına darbesine direnen muhalefet liderleri aleyhine karar alan yargıçlardan olan Nazım Hüseyin Sıddıki'yi atadı.