19 Eylül 2009 Cumartesi

IMF ile uzlaşmaya doğru

Devlet Bakanı Ali Babacan, ilk etabı sonuçlanan 7'nci gözden geçirmenin tamamlanabilmesi ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yeniden davet edilmesi için olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti. Eğer hükümet, IMF'yi ikna etmeyi başarırsa, 7'nci gözden geçirmenin tamamlanabilmesi için alınması istenen ek önlemler paketi 2 katrilyonda tutulabilecek.

Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığında, 7'nci gözden geçirmenin tamamlanması için IMF yetkililerince kamuoyuna açıklanması istenilen tedbirler paketi bir kez daha gözden geçirildi. Söz konusu toplantıda, 3.5 katrilyon lirası asgari ücret ve emekli maaş zamları, 2.8 katrilyon lirası da ek vergi önlemleri olmak üzere toplam 6 katrilyon 300 trilyon lira tutarındaki tedbirler bir kez daha gözden geçirildi. IMF'nin tekstilde KDV indiriminin, vergi iadelerinde 1 katrilyon 100 trilyon lira tutarında tasarruf sağlayacağına ikna edilmesi durumunda, sigara ile akaryakıtta vergi ve zam düzenlemeleriyle 2 katrilyon lira seviyelerinde bir önlemin yeterli olabileceği belirlendi.
Devlet Bakanı Ali Babacan da, AB Dönem Başkanı İrlanda'nın Ankara Büyükelçisi Sean Whelan'in AB'ye üye 15 ülke ile üyelik sürecindeki 12 ülkenin Ankara büyükelçisine verdiği yemeğe katıldı. Yemeğin ardından, IMF heyetinin Türkiye'ye ne zaman geleceği soruları üzerine Ali Babacan, Hazine ya da kendisi dışında yapılacak açıklamalara 'güvenilmemesi ve inanılmaması' gerektiğini vurguladı. Babacan, bu açıklamanın ne zaman yapılacağı sorusuna ise "Çok yakında bu konuda açıklamalar olacak. Arkadaşlarımız çalışıyor" yanıtını verdi. Açıklamayı muhtemelen Hazine'nin yapacağını belirten Ali Babacan, "Olumlu gelişmeler var birkaç gündür. Kısa zamanda Hazine'den yapılacak yazılı açıklamayla, ne yapacağız, neredeyiz bildirilecek" dedi.