14 Eylül 2009 Pazartesi

'Düşük teklif gelirse Tüpraş'ı da iptal ederiz'

Bütün ihalelerde kabul edilebilecek minimum bir değer olduğunu söyleyen ÖİB Başkanı, Tüpraş'a Tekel gibi düşük teklif gelirse ihaleyi iptal edeceklerini belirtti.

Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci, Tüpraş'a Tekel gibi düşük teklif gelmesi durumunda ihaleyi iptal edeceklerini söyledi. Bütün ihalelerde kabul edebilecekleri minimum bir değer olduğunu vurgulayan Başkan Metin Kilci, 'Fiyatın Tekel'deki gibi düşük gelmesi durumunda iptal eder misiniz' sorusuna ise "Evet, tabii" cevabını verdi.
Bu yıl yaklaşık 900 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleştirdiklerini söyleyen Kilci, iptal edilen 605 milyon dolarlık Petkim ve 110 milyon dolarlık SEKA Akdeniz İşletmesi ihaleleri ile birlikte toplam 1.6 milyar dolarlık ihale düzenlendiğini de duyurdu.


'Ekonomi hazır değildi'
"Biz ancak özelleştirme yapacağız deyip de yapmamışsak suçlu olabiliriz" diyen Metin Kilci, ancak bu yıl ekonominin bu kadar bir özelleştirmeye hazır olmadığını da vurguladı.
Tekel ihalesindeki ilginin neden teklife yansımadığının sorulması üzerine de Metin Kilci, teklif veren firmaların farklı değerlendirmeleri olabileceğini belirtirken, örneğin tütün stoklarının yüksek oluşu ile fabrikaların hukuki altyapısının eksikliklerinin gündeme getirildiğini belirtti. İlk ihalede ortaya çıkan bu eksiklikleri tek tek incelediklerini de kaydeden Kilci, "Kararlılıktan geri dönüş yok" dedi.


Yatırımcı ÖTV'yi soruyor
Tekel ihalesinde teklif veren firmalar da bir samimiyetsizlik görüp görmediğinin sorulması üzerine de Metin Kilci, "Sanmıyorum.Bunlar uluslararasıfirmalar. Onların bu tür basit hesaplar içine gireceğini düşünmüyorum" yanıtını verdi.
Kilci, ikinci ihalede de aynı firmaların teklif verebileceğini ifade etti.
'Tekel ürünlerine yapılan ÖTV artışları yabancı yatırımcıları ürkütüyor mu' sorusuna ise Kilci, kendilerine çok sık sorulan sorulardan birinin
özelleştirme sonrası vergi yüklerinin değişip değişmeyeceği olduğunu belirtti. Verginin zaman zaman değişebileceğini de kaydeden Metin Kilci, "Ancak şöyle bir niyetin olmadığını anlattık. Olağanüstü vergi artışı ya da azalışı olmayabilir. ÖTV'de birtakım ayarlamalar olabilir" diye konuştu.
ÖİB Başkanı Metin Kilci, 2004 yılı içinde Tekel'in özelleştirilmesini tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.


Tutar 893 milyon dolar
Maliye Bakanlığı'ndan dün yapılan yazılı açıklamada ise, özelleştirmede 2003 yılı uygulamalarının toplamının 893 milyon dolar olduğu açıklandı.
İptal edilen Petkim ve SEKA Akdeniz İşletmesi'nin bedelleri ile birlikte 2003 yılındaki toplam özelleştirme tutarı ise 1.6 milyar dolara ulaştı.
2003 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 53 ihalenin açıldığı, 50 ihalenin yıl içinde sonuçlandırıldığı ifade edilen açıklamada bu uygulamalar sonucunda 33 iştirak/işletme ve şirketin özelleştirmesinin gerçekleştirildiği duyuruldu.