17 Eylül 2009 Perşembe

Bankacılıkta 'özel' dönem

Bankalar alt limiti 200 bin dolara ulaşan hesap sahiplerine özel hizmet verme yarışına girdi. Yalnız bankacılık hizmetleri değil, uçak bileti rezervasyonunu da artık bankalar yapacak.

Bankalar gelir seviyesi yüksek müşterilerine 'kişiye özel' bankacılık hizmeti veriyor. 'Private banking' adıyla sunulan bu hizmette müşteriler yatırım danışmanlığı ve portföy yönetimi hizmetinin yanı sıra prestijli kredi kartlarını düşük faizlerle kullanma, uçak bileti rezevasyonları gibi her tür hizmeti alıyor.
Ayrıca hizmet dahilinde müşteriler 24 saat danışmanlarına ulaşarak yurtiçi ve yurtdışında yatırım yapabiliyor. Hizmetler sadece bankacılık ve finans alanında verilmiyor. Otel rezervasyonundan davet ve organizasyonlar için bilet teminine kadar her tür hizmetten yararlanmak için bankaların belirlediği alt limit tutarında bir hesap ya da gelir gerekiyor. Bazı bankalar bu hizmeti genele yayabilmek için limitlerini aşağıda tutarken bazı bankalar 200 bin dolarda tutuyor.

FİNANSBANK
Finansbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, Özel Bankacılık Bölümü ile tüm bankacılık ve yatırım işlemlerinin yanı sıra Asistance hizmetleri, para çekmede özel limit, davetlere davetiye
ve bankacılık hizmet komisyonunda indirim sağladıklarını açıkladı.
'Private Banking'in yüksek miktarda tasarrufu olan bireylere özel mekânlarda, müşteri danışmanlarıyla verilen ayrıcalıklı hizmet olduğunu belirten Mendi, yönlendirme ve danışmanlık hizmetlerinin birebir ve alternatifler yaratarak sunulduğunu kaydetti.


AKBANK
Akbank birikimi en az 200 bin dolar olan müşterilerine verdiği bu hizmetle yurtiçi ve yurtdışında yatırım olanağı sunuyor. Bu hizmetten yararlananlar American Express'in Platinium ve Centurion kartı alıyor. Herhangi bir şubede verilen hizmeti daha konforlu ortamda sunmanın 'private banking' olarak adlandırılamayacağını savunan Akbank, müşterilerine 24 saat hizmet veriyor. Akbank, Türkiye'de faizlerin düştüğüne dikkat çekerek alternatif ürünler ve yatırımların 'private banking'e ilgiyi artıracağını savunuyor.


YAPI KREDİ
Yapı Kredi 'Kişisel Bankacılık' adıyla verdiği hizmette tüm müşterilere sağladığı ürünlerin bir kısmını bazı müşterileri için özelleştiriyor. Örneğin bu hizmetten yararlananlara ATM'lerden normal limitin üç katı fazla para çekme imkanı veriyor. Banka ayrıca Gold Style isimli dergi ile müşterilerini bilgilendiriyor. Bu sayede müşteriler Yapı Kredi kültür sanat aktivitelerine, Yapı Kredi'den alınan biletlerde, Yapı Kredi Yayınları satış noktalarından yapılan alışverişlerde indirim sağlıyor. Banka, 20 bin kişiye hizmet veriyor.


DIŞBANK
Dışbank'ın 2002 yılından bu yana 'private banking' hizmeti verdiğini söyleyen Dışportföy Genel Müdürü Yücel Aysoy bu kapsamda Özel Portföy Yönetimi tarafından müşterilerin birikimlerinin risk tercihleri doğrultusunda yönetildiğini söyledi. Yalnız bireysel değil kurumsal müşterilere de hizmet verdiklerini söyleyen Aysoy, 'private banking' hizmeti verdikleri müşterilerine ait 30 trilyon lirayı yönettiklerini açıkladı.


İŞ BANKASI
İş Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nuran Canıtez, Özel Yatırım Bankacılığı hizmetini tüm İş Bankası müşterilerine verdiklerini söyledi. Bu hizmet içinde hisse alım-satımının yanı sıra üst gelir seviyesine sahip yatırımcılara Özel Yatırım Bankacılığı hizmetlerini sunduklarını açıkladı. Özel Yatırım Bankacılığı kapsamında ise yatırım danışmanlığı veya portföy yönetimi hizmeti bulunuyor.


BANKEUROPA
BankEuropa Yönetim Kurulu üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Cüneyt Genç, 50 milyar lira ve üstü yatırıma sahip müşterilere verilen 'private banking'in daha geniş kitlelere sunulabileceğini belirtti. Alt limitin bu nedenle düşük tutulduğunun belirten Genç "Faaliyete başlayalı 6 aydan az olmasına rağmen, 2 bin müşteriye ulaştık" dedi.


DENİZ YATIRIM
Deniz Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Sami Çelik ise özel müşterilere hizmet veren VIP seans salonlarında her bir müşteri için tahsis edilen ekranlardan işlem yapabildiğini ifade etti.